Екипировката на бъдещето „Ратник“ вече във ВС на Русия

Първите опитни образци на руската бойна екипировка на „войника на бъдещето“ „Ратник“ постъпиха във Въоръжените сили на Русия. Това заяви в четвъртък председателят на Военно-промишлената комисия на РФ Олег Мартянов, цитиран от РИА Новости.

„Ратник“ обединява съвременно стрелково оръжие, ефективен комплект да защита, средства за разузнаване и връзка – общо около десет различни подсистеми.

„Отделни бройки от екипировката вече се доставят във войските“, каза Мартянов, като поясни, че през февруари предстои да бъде проведено заседание на междуведомствената комисия, която трябва да определи окончателния облик на „Ратник“. Един от основните въпроси, които ще бъдат обсъдени на съвещанието е включването в екипировката на автоматите АК-12 и АЕК-971. Първата серия от „Ратник“ се очаква да постъпи във войската през пролетта.

Наред с бойната функционалност, екипировката „на бъдещето“ осигурява ефективната защита на войника от различни поразяващи фактори на бойното поле. В комплекта „Ратник“ влизат около 50 различни елемента, включително стрелково оръжие, системи за прицел и защита, електронни средства за връзка и навигация.