Еееех, Шипка!

Автор: Светла Василева

От Шипка тръгва нашето достойнство, Шипка ни обединява. Думите са на президента Румен Радев, изречени в събота пред паметника на върха по време на честванията на 140-годишнината от епопеята.

Мечтател е нашият президент и романтик.  Шипка никак не ни обединява. Ако ни обединяваше, на върха щеше да се появи поне един представител на изпълнителната власт, ей тъй от кумова срама. Ама не, нямаше никой. Ни министър от кабинета, ни премиер. Бойко Борисов сигурно е „разпускал“, отегчен от френския, зер езикът е труден, а и чупките в кръста изморяват. Къде ти ще катери близо 900 стъпала до върха, пък било то и за кръгла годишнина на национална епопея.

От телевизионните екрани се видя, че Шипка е достойнство, да! За обикновените българи. За онези, които се качват всяка година до паметника, с децата си. За чужденците, дошли специално. За хората, които не се чудеха как да извъртят нещата и да не споменават пред камерите и микрофоните участието на руските воини в епопеята. За разлика от репортерите, които много, ама много внимаваха да не би случайно да се промъкне името на Русия в репортажите им.

Ако проследите внимателно отразяването на честването в централните емисии на трите водещи ефирни телевизии, има да се чудите. Защо събитието е едва девета новина в централната емисия на бТВ, изпреварено от урагана в Тексас, терористичните атаки в Европа, валидността на здравните осигуровки по морето, вносът на работна ръка и контрабандата на телефони и наркотици в Бургаския затвор? Защо, макар и успяло да се нареди по-напред като шеста новина в централната емисия на Нова ТВ, репортер „вещо“ обяснява, че не 3 март, а „21-26 август е датата на това място и все повече хора ще намират тази дата“? Какъв ти 3 март тук? Защо и бТВ и Нова ТВ отделиха на 140-годишнината от епопеята едва по 110 секунди в централните си новинарски емисии, но пък подробно ни занимаваха с опашките от коли на българо-турската граница, с катастрофа, взела осем жертви във Великобритания, и урагана „Харви“ в американския щат Тексас? Защо обществената телевизия, макар и да показа от Шипка честването на 140-годишнината като първа новина, го „потопи“ сред пожарите в страната, изтребителя на фирма „Грипен“ и Аполония, на които отдели същото, че и повече време? Защо в програмата на БНТ нямаше място за тържествената заря-проверка в Габрово, но пък празниците на изкуствата Аполония бяха излъчени?

От Шипка тръгва нашето достойнство, да! Стига да не гледаме към върха и епопеята през „очите“ на телевизорите. Еееех, Шипка!