Една руска компания скоро може да стане по-скъпа от “Газпром”

Една руска компания скоро може да стане по-скъпа от “Газпром”

Публикувано от:

Портфейлната компания OCSiAl на “Роснано”, руски производител на нано елементи, може към 2025-2030 година да отиде на ниво пазарна капитализация не по-малко от това на “Газпром” през 2016 година. Това заяви пред журналисти шефът на “Роснано” Анатолий Чубайс.

” Пазарната капитализация на “Газпром”, доколкото помня през 2016 г. е над 40 милиарда долара (в момента е $54 млрд., бел RNS). Може ли OCSiAl да достигне market cap $40 млрд., по моя оценка, разбира се , че да”, посочи Чубайс.

Но допълвайки, че и всичко може да рухне лесно, за денонощие, без големи усилия. Имало 150 хиляди причини компанията да не постигне целите, за които говори Чубайс.

Затова прогнозата му за проекта е от втори по мащаб “Газпром” до пълно изчезване на OCSiAl “Роснано”, пише rns.online. Без екстремални сценарии, според Чубайс, компанията има потенциал след десетина години да постигне пазарна капитализация над 40 милиарда долара.

Той напомни, че пазарът на природен газ съществува от 20-те години на миналия век, а този на нано технологиите сега се заражда.

В настоящия момент OCSiAl (“Оксиал”) продава продукцията си от въглеродни нанотръби (CNTs) на около 1000 компания по целия свят.

За руски фирми отвива около 25% от обема на производството. OCSiAL е портфейлно изградена бизнес структура, в която “Роснано” участва и инвестира от 2013 година.

Източник:  money.bg