Един от най-яростните противници на Кремъл нарече Путин „звездата на Г-20“

Един от най-войнствените критици на Кремъл, старши научният сътрудник в Атлантическия съвет на САЩ Андерс Аслунд, наричан от редица изследователи в Русия „архитектът на дивия капитализъм“, неочаквано нарече руския президент Владимир Путин „звездата на Г-20“, предаде РИА Новости.

След края на срещата на върха Аслунд заяви, че руският президент не само е направил умна стъпка при предложението за преструктуриране на украинския дълг, но и се е превърнал в „звездата“ на срещата, умело изместил вектора на интереса на Запада от Украйна към Сирия.

Аслунд обаче нарича предложението на Кремъл за преструктуриране на украинския дълг „неприемливо“, тъй като, ако се съгласят на него, Русия ще се окаже в по-изгодна позиция в сравнение с другите кредитори. Освен това, ученият припомня, че Русия иска също така и гаранти от европейските и американските партньори.

Въпреки това, той нарича хода на руския президент „много умен“, тъй като той е сменил политиката на „твърдоглавеца, отклоняващ се от преговорите“ с политиката на отвореност за преговори и „отново се превърна в звезда на срещата на върха на Г-20“. Според Аслунд това предложение може да бъде прието, защото „след като ИД устрои масови убийства в Париж, редица западни държави искат да се борят заедно с Русия срещу терористичната организация, игнорирайки всичко останало във външната й политика“.