Един от най-богатите руснаци заведе дело срещу „Асошиейтед Прес“ за клевета

Искът е бил подаден във връзка с „директни и индиректни заявления“, които агенцията е направила срещу Дерипаска

Руският милиардер и предприемач Олег Дерипаска заведе дело срещу агенция „Асошиейтед Прес“ по обвинение в клевета, съобщава БГНЕС.

Искът е бил подаден във връзка с „директни и индиректни заявления“, които агенцията е направила срещу Дерипаска през март месец тази година. Според адвокатите му към него са били отправени безпочвени обвинения за „участие в криминална дейност и други престъпления“ като част от „антируската пропаганда в традиционните американски медии“.

В статията, публикувана на 22 март, се посочва, че Дерипаска и бившият ръководител на предизборния щаб на Доналд Тръмп – Пол Манафорт са работили заедно преди повече от 10 години с цел прокарване на интересите на руското правителство в САЩ, а Манафорт дори е създал „амбициозна политическа стратегия за подкопаване на анти-руската опозиция в бившите съветски републики“. Тя е включвала пораждането на влияние в политиката, бизнес начинанията и медийното отразяване в САЩ, Европа, и бившите членки на СССР в полза на Путин. Според разкритията Манафорт е представил плана си на руския алуминиев магнат, с когото впоследствие е подписал договор за 10 млн. долара годишно, считано от 2006.