Единна Украйна е обречена, твърдят в Русия

Три основни сценария за по-нататъшно развитие на ситуацията в Украйна изброява руското издание „Взгляд“ – преврат в една или друга форма, разгром на опозицията или двувластие.

Последните събития сочат според изданието, че лидерите на Майдана залагат на двувластие – стремят се към създаване на успоредни властови структури с намерението да изземат после реалната власт. Двувластието може да приключи с преход към първия или втория сценарий, но може да предизвика и бързо разпадане на страната. Единна Украйна впрочем е обречена, независимо как се развият нещата, твърди „Взгляд“.

Държавният преврат в Украйна влезе в решаващ стадий, коментира „Комсомолская правда“ действията на антиправителствени демонстранти, щурмували и на места превзели вчера сградите на областни администрации в западната част на страната. Според вестника става дума за „единен план“ на опозицията, привидно обявила „примирие“ с властта до приключване на преговорите с Янукович.

„Това е явен опит да бъде създадено цялостно пространство – голяма част от територията на Украйна, която не се подчинява на Киев, на централната власт, а претендира за собствена държавност“, заявява изданието.

Неслучайно опитите за заграбване на властта в отделни региони бяха предприети, след като президентът Янукович обеща на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу да не въвежда извънредно положение в Украйна. И точно тогава в Украйна започна да се реализира вече не египетският, а либийско-сирийският сценарий – с бунтовни градове и отцепнически провинции. Явно някой се опитва да разцепи Украйна горе-долу наполовина по площ и страната все по-очевидно се движи към междуособна война, алармира „Комсомолская правда“.

До седмица Русия ще отпусне на Украйна още 2 милиарда долара от 15-милиардния заем, договорен в края на м. г., посочва „Независимая газета“. Първият транш от 3 милиарда бе прехвърлен на Киев в навечерието на новогодишните празници. С руските пари екипът на Янукович успя да стабилизира финансовата ситуация и да възстанови рейтинга му. Сега обаче те няма да намалят напрежението между властта и обществото. Същевременно заемът ще засили зависимостта на Киев от Москва, значи ще защити руските интереси, както и да се развие политическата ситуация в Украйна, изтъква всекидневникът.

Руският либералдемократ Ян Зелински от външнополитическата комисия в парламента е подготвил искане до външния министър Сергей Лавров украинският опозиционер Олег Тягнибок да бъде обявен за персона нон грата в Русия наред с други лидери на Майдана като Арсений Яценюк, пише „Известия“.

Русия трябва някак да реагира на антируските изявления на украински националисти, при това заседаващи във Върховната рада, коментира Франц Клинцевич от фракцията на партията на власт „Единна Русия“ в Държавната дума. Но според украинския политолог Вадим Карасьов забраната за влизане в Русия само ще помогне на Тягнибок и други радикали да спечелят нови привърженици в Украйна.

Напрежението и ожесточението нарастват в Украйна. Докога ще продължи това и как ще приключи – никой не може да каже, констатира армейският вестник „Красная звезда“, цитиран от БТА..