„Единна Русия” доминира в парламента на Крим

Партията на руския президент Владимир Путин „Единна Русия“ ще доминира в парламента на Република Крим, става ясно от изнесените от Избирателната комисия тази нощ окончателни резултати от провелите се парламентарни избори през уикенда, съобщават руски медии.

От общо 75 депутати 50 са избрани на партиен принцип, а останалите 25 по мажоритарен принцип.

„Единна Русия“ получава 70 депутатски места. 45 от депутатите на руската управляваща партия са избрани на партиен принцип, а останалите 25 – мажоритарен принцип.

Либерал-демократическата партия на Русия на националиста Владимир Жириновски получава 5 мандата, според резултатите. Те са избрани по партиен принцип. Останалите партии не успяха да преодолеят 5-процентната бариера.

Избирателната активност е била 53,61%. Вчера ЕС обяви за нелегитимни проведените в неделя избори.

„Росийская газета“ свързва успеха на управляващите главно с високия рейтинг на президента Владимир Путин, произтичащ от сплотяването на руското общество около украинската тема и кримския въпрос.

„Партиите, обявили се против присъединяването на полуострова, например „Яблоко“ и РПР-ПАРНАС, бележат, меко казано, съвсем невпечатляващи резултати“, пише официозът.

Властите виждат в местните избори „одобрение за действията си, свързани с международната обстановка“, изтъква „Комерсант“, изреждайки сред причините освен присъединяването на Крим войната в Югоизточна Украйна и европейските санкции срещу Русия.

Изборният резултат означава за Кремъл картбланш за всякакви сериозни преобразувания във вътрешната и външната политика, икономиката и идеологията. Засега обаче в публичната плоскост липсва програма, сочеща в какво ще се конвертират сплотяването и високите рейтинги на властта, отбелязва вестникът.

„Новото разположение на силите може би ще позволи прецизно и според ситуацията да се „охлабят гайките“ за политическите играчи от системата“, допуска „Комерсант“ и цитира лидера на „Единна Русия“ – премиера Дмитрий Медведев, заявил, че за партията днес е трудно „да преодолее съблазънта“ и „не само да запази, а все тъй да развива демократичните тенденции“.

Експертът по изборни технологии Андрей Бузин коментира за „РБК дейли“ високите показатели на властовата партия и подчертава, че резултат над 80 на сто е възможен, но в твърде редки случаи.

„За Европа това изобщо си е неестествен резултат, а в Русия в огромното мнозинство случаи такива данни издават употреба на административен ресурс, макар и в неявен вид“, пише изданието.

Властта успешно използва крайно високия рейтинг на Путин – в общи линии хората подкрепиха назначенците на президента, които се опитаха да оправдаят доверието му и след връщането на губернаторските избори през 2012 г., отбелязва в „Независимая газета“ политологът Алексей Мухин.

Той нарича мащабната изборна кампания „своеобразна репетиция“ и за парламентарните избори в Русия през 2016 г., „и може би за президентската кампания през 2018 година. Затова се изпробват с пълна пара политически методи и проекти“, добавя експертът.

„Характерна особеност на изборите бе, че в тях по принцип не вярват нито властта, нито опозицията, нито населението“, пише „Ведомости“. Вестникът отбелязва „всеобщия скептицизъм спрямо изборите“ и добавя: „Хората може да нямат доверие в изборния процес и да не вярват в демокрацията, но продължават пасивно да подкрепят властите“.