Египет се присъединява към Евразийското икономическо пространство

Египет се присъединява към Евразийското икономическо пространство

Публикувано от:

Египет ще се присъедини към зоната за свободна търговия на Евразийския икономически съюз, Русия ще строи атомна електроцентрала в северозападната част на страната, ще има своя индустриална зона край Суецкия канал, планирани са няколко мащабни руско-египетски проекта. Това са основните резултати от двудневното посещение на руския президент Владимир Путин в Египет, съобщават египетските държавни медии.

Египетският президент Абдел-Фатах ал-Сиси заяви във вторник, че страната му е подписала няколко споразумения с Русия за засилено сътрудничество в областта на енергетиката, търговията и сигурността. Русия и Египет са се договорили за създаването на зона за свободна търговия и руска индустриална зона в близост до Суецкия канал.

Президентът Сиси обяви плана по време на съвместна пресконференция с руския президент Владимир Путин. Двете страни ще си сътрудничат при строежа на няколко пристанища в трите провинции, граничещи със Суецкия канал – Суец, Исмаилия и Порт Саид. Друго пристанище ще бъде построено в град Южен Синай, ще се модернизира и летището в Шарм Ал Шейх. Планирани са и редица мащабни проекти, включително “технологична долина” в Исмаилия, която ще бъде домакин на няколко технологични проекта, заедно с новата индустриална зона на запад от Суецкия залив.

През 2014 г. търговският обмен между Русия и Египет възлиза на повече от $ 4.50 милиарда, което представлява увеличение с повече от 80 на сто от предходната година, каза президентът Путин. На съвместната пресконференция с руския президент Владимир Путин ал Сиси заяви, че двете страни са подписали меморандум за разбирателство за изграждане на ядрена електроцентрала в северозападния район на Египет Ал-Дабаа.

В рамките на посещението на руския държавен глава бяха подписани споразумения за внос на руски природен газ и за създаването на зона за свободна търговия в регион Ataqa Египет. Двете страни се договориха да засилят сътрудничеството за сигурност с оглед борбата срещу тероризма.

Путин пристигна в Кайро в понеделник за двудневно посещение в Египет – първото си посещение в арабската страна през последното десетилетие. Прави впечатление, че знаковото посещение на руския държавен глава беше отбелязано от египетските власти с особени почести, включително десетки руски знамена и билбордове с лика на Путин, осеяли булевардите на столицата. Демонстративното сближаване на Русия с първия демократично избран за лидер на Египет – Сиси, дава сигнал за стратегическа преориентация на ключовата арабска страна, която по време на режима на Мубарак, който беше свален през 2012 г. с народни бунтове, гравитираше към САЩ./bgnews