Европейски политици: Единствено натискът от страна на САЩ накара ЕС да въведе санкциите срещу РФ

Решението на ЕС за налагане на санкции срещу Русия е недалновидно, заяви депутатът от Европейския парламент от Италия Фабио Масимо Касталдо в интервю за RT.

Депутатът обясни позицията на ръководството на Италия, която според медиите, се обяви срещу автоматичното удължаване на антируските санкции.

Политикът смята, че правителството на Матео Ренци, най-сетне се е вслушало в позицията на бизнеса, който страда от последствията, причинени от взаимните санкции.

„Ние считаме, че удължаването на санкциите няма смисъл, то е безполезно, казвам това от името на моето политическо движение. Виждаме, че сътрудничеството с Русия е необходимо по няколко кризисни въпроса. Аз не мисля например, че можем да постигнем някакво решение за Сирия без помощта на руската дипломация, без важния й принос. През последните два месеца всички видяха, че политиката на санкциите не носи никакви осезаеми резултати“, каза Касталдо.

„Пътят на санкциите води до задънена улица. Санкциите не могат да променят ситуацията в Украйна. Необходимо е политическо решение, а то може да бъде постигнато единствено на масата за преговори, а не чрез игра на санкции. Санкциите – това са несъразмерна мярка, която не отстранява съществуващите проблеми, а създава нови“, поясни членът на Европейския парламент.

С него е съгласен и английският парламентарист Джордж Хелоуей, който подчерта, че е „настъпило времето Русия и Европа да се обединят“, тъй като пред тях стоят едни и същи задачи и проблеми.

„Санкциите срещу Русия трябва да бъдат снети. Те безусловно вредят на Евросъюза, но има и друга, по-очевидна причина: настъпи времето ЕС и Русия да се обединят. На международно равнище пред нас стоят едни и същи задачи. Мисля, че значителното болшинство от жителите на Евросъюза не искат да враждуват с Русия. Струва ми се, че антируските настроения вече са в миналото. Нашите лидери обаче не могат да дадат отпор на Съединените щати, които искат да се върнем към времето на Студената война“, споделя Хелоуей.

Заместник-председателят на Парламентарната асамблея на ОССЕ през 1994-2000 г. Вили Вимер отбелязва, че отговорността за въвеждането на санкциите лежи на САЩ и призова европейските държави да приемат решенията самостоятелно.

„Антируските санкции бяха грешка от самото начало. Сега ни се предоставя възможност да ги отменим. Единствено натискът от страна на САЩ накара Евросъюза да ги въведе, и европейците страдат от това политическо решение. Всичко, което се случи в Украйна, е по вина на САЩ и НАТО, но не и на Москва. Санкциите са политически инструмент в ръцете на Америка, и трябва да се избавим от тях. Отговорността за тях лежи на Вашингтон. Джо Байдън на всеослушание обяви, че санкциите са начин Европа да бъде поставена на колене. Трябва решенията да се приемат самостоятелно – това е урокът, който трябва да извлечем от всичко това“, заяви Вимер.

Припомняме, че на 14 декември на срещата между външните министри на страните от ЕС ще бъде обсъден въпросът за удължаването на санкциите срещу Русия.