Европа ще обсъди кризата с бежанците, тероризма, Русия

Днес и утре Европейският съвет ще обсъди различни теми на последното си заседание за годината. Очаква се сред въпросите, които ще бъдат разисквани, да са кризата с бежанците, борбата с тероризма и санкциите срещу Русия.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че основната цел е ясна – възвръщане контрола на външните граници на ЕС, съобщи сайтът на съвета. Туск обяви, че защитата на външните граници на съюза няма за цел да изплаши бежанците, бягащи от война. „Европа е общност на свобода и винаги ще осигури подслон на тези, които са в опасност“, заяви Туск.

На срещата ще бъде обсъден и предстоящия референдум във Великобритания за оставане на страната в Европейския съюз. Акцент ще бъдат и климатичните промени, както и борбата с тероризма. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че предлага санкциите срещу Москва да бъдат удължени с още шест месеца.

Преди два дни Европейската комисия прие важен набор от мерки за управление на външните граници на ЕС и за защита на Шенгенското пространство.

Комисията предлага да се създаде Европейска гранична и брегова охрана, за да се осигури силно и споделено управление на външните граници на ЕС. С цел допълнително повишаване на сигурността за гражданите на Европа ЕК предлага също така да се въведат систематични проверки на всички лица, които влизат или излизат от Шенгенското пространство.

Новата Европейска агенция за гранична и брегова охрана ще разполага с резерв от гранични служители и техническо оборудване за бързо разгръщане: агенцията ще може да ползва най-малко 1 500 експерти, които могат да бъдат разположени за по-малко от 3 дни.

 

Източник: fakti.bg / Денис Джамбазов.