Европа се страхува, че Путин ще й отнеме Сърбия

Поканата към руския президент за честванията на 70-годишнината от освобождаването на Белград от хитлеристки окупанти, породи нова вълна от тревога в Евросъюза, пише “Правда.Ру”.

От една страна Сърбия сякаш е стабилно стъпила на пътя за присъединяване към ЕС, но от друга страна – тя не прекъсва връзките си с Русия, игнорирайки гневните реакции на Запада.

«Сърбия е държава-кандидат, която в момента води преговори за присъединяване към ЕС, поради което ние очакваме, че тази нейна проевропейска позиция все пак ще се потвърди по време на визитата на Путин в Белград», заяви говорителят на външнополитическата служба на ЕС Мая Косянчич.

Заявлението на европейските чиновници прозвуча точно преди посещението на Путин в Белград. Подтекстът на казаното от Косянчич е доста прозрачно: «искате да сте в ЕС, тогава ще трябва да играете по свирката на бюрократите от Евросъюза».

Същевременно, Сърбия не желае да изпълнява това, което очакват от нея европейците. Пример за това е, отказът на Сърбия да подкрепи санкциите срещу Русия.

Напомняме, на 16 октомври президентът на Русия Владимир Путин идва в Сърбия по случай 70-та годишнина от освобождаването на Белград. Сръбската управа подготви помпозен военен парад и висок орден за руския гост.
Също така, Путин води преговори със сръбския си колега за увеличаване на политическото и икономическото сътрудничество.