Европа притиска Киев да изпълнява Минските споразумения

Германия, Франция и Великобритания призовават Украйна да ускори изпълнението на Минските споразумения, пише в. „Файненшъл таймс“.

Според британски представител Украйна трябва да изпълни своята част от споразумението, за да „не дава на Русия възможности да я критикува“

По данни на изданието немските дипломати смятат, че Киев трябва да проявява по-голяма готовност за сътрудничество. Берлин е обезпокоен, че Украйна препъва изпълнението на редица точки от споразумението, по-специално децентрализацията на властта. Киев смята първо да проведе местни избори в Донбас. Но европейските дипломати отбелязват, че споразуменията не предписват местни избори преди децентрализацията, макар по принцип да предвиждат такива избори.

„Последните изказвания от страна на Европа подчертават желанието на ЕС да отслаби напрежението в отношенията с Русия, дори това да предизвика раздразнение в Киев“, отбелязва се в статията.

Берлин призовава европейските политици да заемат помирителна позиция към Москва. Немският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер призова Еврокомисията „да прояви максимална гъвкавост, доколкото това е възможно в рамките на споразумението“. /БГНЕС