Европа призовава Киев към мир, САЩ – към война

Германия, Русия и Франция не губят надежда, че ще успеят да уговорят Киев да продължи режима за прекратяване на огъня в югоизточните региони на страната.

За тази цел в Берлин за вечерта на 2 юли е насрочена екстрена среща на министрите на външните работи на Германия, Русия, Франция и Украйна. С инициатива на срещата ще се изкаже министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнбайер.

Той нарече решението на Киев да прекрати примирието в източната част на страната „разочароващо”. Представителят на държавния департамент на САЩ Мери Харф, обратното, на последния брифинг заявила, че САЩ подкрепят решението на Петро Порошенко за отмяна на режима за прекратяване на огъня и прекъсване на консултациите с въстаниците. На фона на миротворческата активност на Европа, пасивността на САЩ е особено забележима. В Москва смятат, че Вашингтон е направил избор в полза на войната и че именно той настроил президента Порошенко на военно решение.

Президентът Владимир Путин заявил, че до сега Порошенко имал всички щансове да оправдае избирането му за президент и да донесе мир на Украйна, но сега тези шансове бързо намаляват. На съвещание на посланиците на Русия в Москва Владимир Путин заяви:

– За съжаление, президентът Порошенко прие решение да възобнови бойните действия и ние не можахме, когато говоря „ние” имам предвид себе си и моите колеги от Европа, да го убедим, че пътят към здрав и дългосрочен мир не може да минава през война.

В Киев дори не са обсъждали последното предложение на президента Путин да бъдат разположени на руските пропускателни пунктове с Украйна представители на украинската гранична служба и наблюдатели на ОССЕ. А в същност Москва предложи на Европа и Киев да поставят своите граници под пълен контрол за да премахнат всякакви подозрения за уж военна помощ на Донецк и Луганск. Но Киев се отказа да приеме това безпрецедентно предложение.

Европейски дипломати в частен ред признават, че сега на киевските емисари да водят преговори „един на един” с европейците явно не им е комфортно. За тях се създава впечатление, че това е поради отсъствието наблизо на американски съветници.

САЩ имат в Украйна много далечни цели и уви, в тях няма място за демокрация и благополучието на украинците, заяви членът на комитета на Съвета на Федерацията на Русия по международните въпроси Игор Морозов:

– САЩ ще правят всичко възможно за да запазят напрежена ситуация в Украйна и най-малкото до септември, когато ще се формират бюджетите на европейските страни и ЕС. На тях им е нужна нестабилност в Европа за да постигнат увеличение на бюджетите за отбрана на страните от ЕС и вложения в НАТО. Вторият пункт на този курс е замяна на руския газ със шистов газ от САЩ.

По официални данни на руската страна, от началото на наказателната операция, от Украйна в Русия избягали повече от 250 хиляди души. Около 100 хиляди вече поискали убежище или гражданство на Русия. По сведения на Управлението на Върховния комисар на ООН по делата на бежанциге, от територии на югоизточните региони в Русия избягали 110 хиляди души. 54 хиляди жители на региони на Донбас и Луганск се квалифицират от управлението като „вътрешни бежанци”. Разликата в цифрите е предизвикано от това, че много хиляди избягали украинци имат роднини в Русия и не се обръщат за помощ в органите на властта.

Източник: Гласът на Русия