Европа почита днес 70-години от освобождаването на Освиенцим, но без да покани освободителя

70 години след освобождаването на концентрационния лагер Освиенцим (Аушвиц) в Полша държавни глави и короновани особи ще почетат паметта на концлагеристите и на техните освободители от Червената армия, но без присъствието на руския президент Владимир Путин, който не получи официална покана. Церемонията ще започне в 15.30 ч. местно време с участието и на малцина все още живи лагеристи, пише в. „Сега“.

В . „Монд“ напомни днес какво се е случило на 27 януари 1945 г. – „Съветската армия освободи лагера Аушвиц-Биркенау в Полша, където нацистите бяха изтребили 1,1 млн. души, от които 1 млн. евреи от различни европейски страни“.

Ще бъде обявена международната инициатива „Никога повече“, която ще изразява тревога от засилването на антисемитизма в Европа. В церемонията ще участват френският президент Франсоа Оланд, германският президент Йоахим Гаук, украинският Петро Порошенко, представители на кралските фамилии в Белгия и Холандия, американският министър на финансите Джак Лю и др. Русия ще бъде представена от шефа на президентската администрация Сергей Иванов.