Европа демонстрира откровен цинизъм в Освиенцим

На 27 януари европейските политици демонстрираха откровен цинизъм по отношение на Русия. Няма как подобно нещо да не се отбележи ден по-късно, след честването на 70-годишнината от освобождаването на концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау (Освиенцим) в Полша, където се бяха събрали държавни глави и короновани особи. Те почетоха паметта на концлагеристите и на техните освободители от Червената армия, но… без присъствието на руския президент Владимир Путин, който така и не получи официална покана за това толкова важно мероприятие за него.  Нова санкция?.. Едва ли ще последва адекватен отговор на този въпрос. Това нищо друго, освен  открит цинизъм от страна на европейските политици спрямо Русия.

Но нека да се върнем към новината от 27  януари:

Церемонията премина с участието и на малцина все още живи лагеристи, които разказаха спомените си от преживяния ужас в онези страшни години на войната. Те призоваха светът да не допуска повече такава трагедия в настоящата и бъдещата си история.

Le Monde от своя страна напомни събитията на 27 януари 1945 г.: „Съветската армия освободи лагера Аушвиц-Биркенау в Полша, където нацистите бяха изтребили 1,1 милиона души, от които 1 милион евреи от различни европейски страни“.

Обявена е международната инициатива „Никога повече“, която ще изразява тревога от засилването на антисемитизма в Европа. И тук веднага възниква още един въпрос: Дали се е обсъждало  засилването на фашизма и геноцида спрямо рускоезичното население в Украйна?..  Едва ли.  Случващото се не може да бъде наречено по друг начин, освен – цинизъм.

В церемонията взеха участие френският президент Франсоа Оланд, германският президент Йоахим Гаук, украинският Петро Порошенко, представители на кралските фамилии в Белгия и Холандия, американският министър на финансите Джак Лю и др.

Русия е представлявана от ръководителя на президентската администрация Сергей Иванов. В мемориалния комплекс „Аушвиц-Биркенау“ в Освиенцим той отдаде почит в памет на жертвите на Холокоста и войниците на Червената армия, загинали през 1944-1945 г. при освобождението на Полша от хитлеровата окупация. В състава на руската делегация е и ветеранът от Втората световна война Иван Мартинушкин. През зимата на 1945 година той едва 21-годишен вече е командир на стрелковата рота на полка на Първи Украински фронт. Участвал е в сраженията за освобождението на Краков.

Освиенцим

Същевременно в Москва се проведе Седмица на паметта, посветена на 70-годишнината от освобождението на затворниците в нацисткия концлагер „Аушвиц-Биркенау“ от Червената армия на СССР. На 26 януари на Поклонная гора се проведе Вечер-Реквием с участието на ветерани от Втората световна война. Седмицата на паметта завърши с мероприятията в Еврейския музей в Центъра на толерантността.  Там имаше специално подготвена експозиция за Холокоста. Нея посети президентът на Русия Владимир Путин. След като разгледа експозицията, той каза:

„Там, където на хората им набиват в главите идеи за национално и нравствено превъзходство, посяват семена на омраза към другите народи, там на смяна на цивилизацията идва истинското варварство“.

Материала подготви: Олга Гурска

(Мнението на автора може да не съвпада с позицията на редакцията)