Еврокомисията изготви предложения за нови санкции срещу Русия

Еврокомисията изготви предложения за нови санкции срещу Русия, но решението предстои да бъде прието от ръководствата на страните, заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, цитиран от РИА Новости.

„Европейският съвет ни помоли да подготвим опции, ние изпълнихме тази работа и сме готови. Но решението за активирането на по-нататъшните мерки е решение за европейските правителства. Аз не мога да отговарям от тяхно име“, заяви Барозу в отговор на въпрос на журналисти за възможността от приемането на нови санкции срещу РФ.

Председателят на Европейската Комисия отбеляза, че има свое мнение относно това, струва ли си въвеждането на нови санкции.

„Вие разбирате, че е по-добре да не изразявам публично мнението си на този етап. Ние сме готови, но решението е отговорност на правителствата от Евросъюза. Аз мисля, че е много важно да се запази единството на страните, за да има една обща позиция по отношение на следващите стъпки“, поясни Барозу.

Припомняме, че САЩ и ЕС въведоха редица санкции по отношение на руски политици, бизнесмени и компании след присъединяването на Крим към Руската Федерация. Руското външно министерство определи тези санкции като контрапродуктивни.

Западът нееднократно заплаши да разшири санкциите срещу Русия, в това число да въведе ограничения на износа на технологии в сферата на добива на петрол и газ. Според медиите, предстоящата на 26-27 юни среща на върха ще бъде използвана за обсъждането на съвместните санкции на Брюксел и Вашингтон по отношение на отделни сектори на руската икономика.