“Евровизия” предложи на руската певица Юлия Самойлова да участва в тазгодишния конкурс по спътникова връзка, след като Украйна й отказа достъп, съобщиха БГНЕС и АФП.

От базирания в Женева Европейски телевизионен съюз (ЕТС), който организира популярното музикално състезание, разкритикуваха решението на Киев, където тази година ще се проведе надпреварата.

„Като се има предвид, че тази забрана може да бъде подкрепена от украинските власти и за да запазим неполитическия характер на „Евровизия“ ЕТС работи усилено, за да намери решение на тази ситуация“, заявиха от организацията. Оттам посочват, че Юлия ще може да участва в състезанието като на полуфинала изпълни песента си на живо чрез сателитна връзка.

По същия начин тя ще се представи и в случай, че се класира на финала.

Европейският съюз за радио и телевизия продължава разговорите с украинските власти, за да може всички изпълнители да пристигнат в Киев.

Службата за безопасност на Украйна забрани за три години достъпа на Юлия Самойлова до страната. Решението бе продиктувано от участието на руската певица в концерт в Крим през лятото на 2015 година, без да е получила разрешение за това по законния ред от властите в Киев.