Евразийският икономически съюз планира да се откаже от долара и еврото

На територията на Евразийския икономически съюз (ЕАИС, в състава на който влизат Русия, Беларус, Казахстан и Армения) могат да забранят операциите между страните в долари и евро, пише „Известия”. Преминаването на плащанията единствено в национални валути (рубли, беларуски рубли, тенге и драм) ще се случи до 2025-2030 г.

Предложението се съдържа в проекта на концепцията за развитие на платежните систеви на територията на Евразийския съюз, съобщи пред „Известия” председателят на борда на директорите на Националния платежен съвет (НПС), вицепрезидент на Руския съюз на предприемачите и промишлениците Александър Муричьов. В петък, 28 ноември по време на съвещание, посветено на развитието на платежните системи и инфраструктури на ЕАИС в Казан той представи в детайли предложението си; НП „НПС” ще участва в разработването на концепцията.

Според Муричьов, концепцията предполага създаването на инфраструктура за общо платежно пространство на страните-участнички, позволяващ плащанията според съвместимостта на националните картови системи, в това число създадената от руската национална система разплащателни карти (НСПК) и функциониращите от системата „Белкарт” (Беларус) и Armenian Card (ArCa). В документа също се предлага и отказ от използването на долара и еврото на територията на ЕАИС.

Идеята да бъдат преведени всички финансови плащания в единна валута на територията на Евразийския икономически съюз принадлежи на президента на Казахстан Нурсултан Назарбаев. Предложението бе подкрепено от руския и беларуския президент.