Д. Йончев: Не е добър избор да се приближаваме до САЩ, когато Европа изисква единни усилия за Украйна

По повод изказването на проф. Румен Гечев за споразумението между България и САЩ, което не е реципрочно, експертът по сигурността и бивш политик проф. Димитър Йончев изтъкна в ефира на предаването „Неделя  150“, че Конституцията на България не позволява сключването на тайни договори и тайно законодателство. Според него в момента светът се намира в състояние на информационна война:

Онзи ден един институт в Москва публикува content analysis на всички водещи медии по света в последните години. Там се измерва степента на омразата. Примерно, ако имате 5 негативни информации срещу една позитивна, имате 20% и т.н. Страхотни числа се появяват. Намираме се в дезинформационен облак. Което е странно, това съвпада със ситуацията у нас. В последните няколко години, освен могъщ дезинформационен натиск, който промива умовете на хората и те със затворени очи вървят след една чисто лична лидерска партия, решенията са обвити в мъгла. И в тази мъгла се прокарват какви ли не работи, които аз по-рано не можех да си представя, че може да се случат у нас.

Йончев е на мнение, че държавата демонстрира абсолютна безпомощност, но обществото приема това за нормално именно заради дезинформацията. Ученият коментира и посещението у нас на шефа на ФБР в контекста на кризата в Украйна:

Не е добър избор за България да се приближава много плътно до САЩ, в момент, когато Европа изисква единни усилия, за да реши проблемите в собствения си двор. Забелязвам огромния натиск там да се вкарва оръжие през Балтика, през нас, да се усилват опитите да се военизира още повече един конфликт, който Европа прави отчаяни усилия да омиротвори. При това положение България какъв избор трябва да направи?

Въпросът е къде е Европа и след като ние сме в нея, правилно ли си избираме мястото в условията на сериозния сблъсък и опити за геополитически контрол над света, допълни Йончев.

Интервюто на Лили Маринкова с Димитър Йончев можете да чуете от звуковия файл.

 

error: Съдържанието ни е авторско!