Дъщерна фирма на „Газпром” ще строи „Южен поток” в Сърбия

Дъщерната компания на „Газпром” „Центргаз” ще бъде посочена от сръбските власти за изпълнител на проекта „Южен поток” в Сърбия и има варианти компанията да участва и в строителството на газопровода в България. Това съобщава руското издание “Ведомости”, като се позовава на участници в търга за избор на изпълнител на проекта на сръбска територия, съобщи invesotr.bg.

Все още не са ясни начините, по които „Центргаз” ще влезе в проекта в България. Един от вариантите е ново провеждане на търга за избор на участник, коментират още източниците на “Ведомости”.

В момента работата по „Южен поток” в България е спряна, докато не бъдат уточнени въпросите, които Европейската комисия постави.

Междувременно външният министър Кристиан Вигенин, който е на официално посещение в Сърбия коментира, че България не разглежда хипотеза, в която “Южен поток” няма да бъде реализиран. „Ние сме в пряк, смятам конструктивен, диалог с ЕК, по условията по реализацията на проекта, каза Вигенин и добави, че се надява още в следващите седмици да има повече яснота и да може да бъде възобновена работата по проекта на територията на България, съобщи БТА.