В Държавния департамент не считат, че Ердоган се възползва от кризата, за да завърне Фетхуллах Гюлен в Турция

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Елизабет Трюдо не коментира детайлно съобщенията за ултиматума на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който поиска от Вашингтон да избира между Анкара и проповедника Фетхуллах Гюлен, чиято екстрадиция е искана от републиката, предаде ТАСС.

„Няма да говоря за този ултиматум“, заяви Трюдо. Тя напомни, че по-рано на САЩ е била дадена молбата за екстрадирането на Гюлен.

„Ние получихме документите и продължаваме да ги разглеждаме. Ние се намираме в тесен контакт с нашите турски приятели по въпроса“, добави тя.

На въпрос дали в САЩ смятат, че Ердоган се опитва да извлече максимална изгода от наложилата се в страната ситуация след преврата прес-секретарят заяви, че „не би характеризирала това по такъв начин“.

По-рано агенция Anadolu съобщи, че турският президент е поставил ултиматум на САЩ след многократните искания за екстрадирането на Фетхуллах Гюлен, обвиняем в организирането на опита за преврат в Турция. „Рано или късно САЩ ще трябва да направят избора: или Турция, или организацията на Гюлен. Или планиралата терористичния преврат група, или демократична Турция”, заяви Ердоган.