Държавният департамент: САЩ могат да разширят санкциите срещу Русия заради сделките й с Иран

САЩ могат да разширят санкциите срещу Русия, ако сделките между Москва и Техеран противоречат на въведените от Вашингтон санкции срещу Иран. Това заяви в понеделник представителят на Държавния департамент на САЩ Дженифър Псаки, предаде РИА Новости.

„Ние знаем за преговорите между Русия и Иран, които касаят различни области на икономическо сътрудничество. Ние ще продължаваме да следим развитието на тези дискусии, отнасящи се до перспективите на тяхното сътрудничество. Не знаем конкретните детайли на преговорите им, но ако възникнат подозрения относно това, че техните споразумения са санкционни, ние ще действаме. Засега ние не можем (да направим това) абстрактно”, заяви Псаки.

В момента по отношение на Иран са в сила редица санкции, въведени от САЩ и ЕС през годините, както и по линия на Съвета за сигурност на ООН. През ноември 2013 г. в Женева „шестицата” от международни представители и Иран се договориха да изготвят споразумение, гарантиращо изключително мирния характер на ядрената програма на Техеран в замяна на пълната отмяна на санкциите. През януари 2014 г., според Женевските договорености, ЕС прекрати действието на редица санкции. През август същото предприеха и САЩ. В момента редица конгресмени на САЩ се обявиха за усилване на санкциите срещу Техеран.