Държавният департамент: Санкциите срещу Русия във връзка с присъединяването на Крим ще останат в сила до „връщането на полуострова на Украйна“

Във вторник, в навечерието на отбелязването на втората годишнина от присъединяването на Крим към Русия, Държавният департамент на САЩ публикува изявление, в което се казва, че санкциите срещу РФ във връзка с това събитие ще останат в сила, докато полуостровът „не бъде върнат на Украйна“, предаде РИА Новости.

Крим отново стана руски регион след проведения през март 2014 г. референдум, на който болшинството от жителите на полуострова гласуваха за присъединяването му към Руската федерация. Кримските власти проведоха референдума след държавния преврат в Украйна през февруари 2014 г., когато на власт дойдоха политици, солидарни с националистическите, в това число и русофобски, сили, припомня РИА Новости.

„Няма да приемем прекрояване на границите чрез сила през XXI век. Санкциите, свързани с Крим, ще останат в сила, докато продължава окупацията. Ние отново призоваваме Русия да прекрати окупацията и да върне Крим на Украйна“, заяви официалният представител на Държавния департамент Джон Кърби.

Москва многократно е заявявала, че жителите на Крим по демократичен път и в пълното съответствие с международното право и Устава на ООН са гласували за присъединяването с Русия, уважаваща и приемаща този избор, и такова решение е реалност, с която трябва да се съобразяват.

Кърби отново заяви за „репресиите“, провеждани срещу кримските татари и украинците в Крим. Той твърди, че неправителствените организации биват „изтласквани“ от Крим, а международните наблюдатели не са допускани на полуострова.