Държавният департамент на САЩ не може да обясни защо не признава резултатите от референдума в Украйна

Официалният представител на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки заяви за извършени нарушения на референдумите в югоизточна Украйна. Но конкретни причини относно тези нарушения, тя така и не можа да посочи, съобщи телевизия RT.

„Начините на гласуване предизвикват подозрения, съществуват съобщения за предизборни „въртележки“, предварително попълнени билютини…“, разказа на брифинга с журналисти Псаки.
От своя страна, представителите на различни медии се поинтересуваха, какво именно означава изразът предизборни „въртележки“, на което Псаки отговори: „Знаете ли, аз самата просто прочетох това и не съм много запозната с този термин. Но със сигурност ще попитам експертите, какво означава тази дума“. Един от журналистите попитал: „Да не би избирателите да са сядали на въртележка и гласували в кръг?“. Джен Псаки отговорила: „Не мисля, че смисълът е именно в това“.

Освен това, представителят на Държавния департамент на САЩ се затрудни да поясни смисъла на обвиненията срещу Русия за използването на износа на газ като политическо оръжие. «Ние не смятаме, че достъпът до газа може да се използва като заплаха», заяви тя, коментирайки газовите проблеми между Украйна и Русия.

Друг журналист напомнил, че руската страна просто иска да си получи парите за продукт, който продава. «Според мен, в условията на тази ситуация, става очевидно, че това не е само бизнес», парирала въпроса Псаки, но журналистът отвърнал с друг въпрос: «Но нали Русия има всички права да поиска да й бъде платен продуктът, който продава?». «Смятам да проуча въпроса, когато пристъпя към работа в кабинета си. И въпреки това, в техните споразумения имаше много нюанси, а Русия е заплашвала с това и преди», се опита да поясни своята позиция Джен Псаки.