Държавният департамент за пръв път призна наличието на украински бежанци

Представителят на Държавния департамент на САЩ Дженифър Псаки за пръв път призна за съществуването на бежанци от Украйна, като за това обаче, обвини проруските опълченци.

„Очевидно е, че има значително придвижване на хора заради насилието, предизвикано от подкрепящите Русия опълченци в Източна Украйна. Голяма част от тях не е придобила статус на бежанци“, заяви Псаки, цитирана от РИА Новости.

Тя подчерта също, че САЩ отново подлагат на съмнение цифрите, обявени от УВКБ на ООН, тъй като според нея, те се позовават предимно на статистиката на Федералната миграционна служба на Русия. В същото време в Сирия например, действат няколко международни организации, които оценяват броя на бежанците, преминаващи границата, разказа още представителят на Държавния департамент.

Според Псаки, бежанците обвиняват опълченците за създалата се ситуация. Голяма част от хората, по нейните думи, казват от мястото на събитието, че „сепаратистите са участвали в насилието и превземането на сгради и нападения над хора и невинни граждани“. „Те нямат право да правят това в рамките на суверенна държава като Украйна“, подчерта Псаки.

На въпрос на журналисти, как се отнася към твърденията на бежанците, че бягат от авиоударите на украинските военни, Псаки отвърна: „Украинското правителство защитава страната и има пълното право да прави това“.

Ден по-рано се съобщи, че повече от 20 хил. украински граждани са потърсили подслон и помощ на територията на Русия, където общия брой на украинците достигна 1 млн. и 800 хил.

Припомняме, че на 1 юли официалният представител на Държавния департавент на САЩ Мари Харф отново коментира данните от доклада на Управлението на върховния комисар на ООН по делата на бежанците за количеството украински бежанци в Русия. Според Харф, от доклада става ясно, че 110 хил.души са „избягали“ от Украйна в Русия. „Може да са отишли на гости при баба си и да се връщат обратно“. В потвърждение на позицията си, тя съобщи данни от доклада, съгласно който заявления за получаване на статус на бежанци в Русия са подали само 9,6 хил. украински граждани.