Държавният ансамбъл за танци «Урал» в България

Уникалната хореография и народните традиции, мъжеството и изразителността, майсторството и осанката на артистите, националната музика, ярките костюми – всичко това е обединил в себе си Държавният ансамбъл за танци «Урал» (Русия, град Челябинск).

В продължение на 35 години, като показва най-добрите образци на фолклорната хореография, «Урал» заема първите места сред ансамблите за народни танци на Русия. Това е истинско съзвездие от професионалисти – в колектива работят 45 от най-добрите танцьори в Уралския регион. Не веднъж им се е налагало да представят културата на Южен Урал по целия свят. Освен безукорна хореографска техника, артистите владеят прекрасно актьорското майсторство, което превръща всяко едно изпълнение в ярък танцов спектакъл. Ансамбълът има прекрасни специалисти шивачи и обущари, има и собствен цех за костюми.

Основата на репертоара на „Урал“ е народният танц, с който е свързан целия творчески живот на ансамбъла. С езика на танца артистите разказват за своя край, където минава границата между Европа и Азия, където са се смесили битовите и културните традиции на различни народи. Ансамбълът показва различни страни от живота на многонационалния регион.

Откакто съществува, ансамбълът е посетил с гастроли цяла Русия и почти целия свят – Москва и Петербург, Америка, Канада, Швеция, Франция, Испания, Италия, Белгия, Швейцария, Финландия, Индия, Австралия, Чехия, Китай. И навсякъде уралските танци събираха пълни зали и намираха отклик в душата на зрителя. През 2013 год. «Урал» стана посланик на културата на Южен Урал на сцената на ООН. През 2014 год. представи региона в рамките на културната програма на Зимните Олимпийски Игри в Сочи, през 2016 год. покори с изкуството си зрителите на XVII Шанхайски фестивал на изкуствата (Китай).

В програмата, която танцьорите ще представят в периода 21 – 26 юли 2016г., на III Международен фестивал «Златния пясък» (гр. Челопеч, България), влязоха най-добрите танцови номера в историята на колектива. Трябва да отбележим, че Държавният ансамбъл за танци «Урал» е първият руски колектив, поканен да участва в този проект.

 

Гастроли на «Урал»

1986 г. – участие във фестивала „Руска зима“ в Ленинград.

1987 г. – гастроли в Канада; САЩ.

1989 г. – гастроли в България и Швеция;

1990 г. – гастроли в Австралия и Финландия;

1994, 1995, 1996, 1997,1998, 1999 г. – ежегодни гастроли във Франция и Белгия;

2001 г., януари – гастроли в Индия

2001г., лятото – гастроли във Франция, Белгия;

2002г. – участие в «Асамблеята на народите на Русия» (Москва). «Урал» е награден с диплома «За голям принос в запазването на националната самобитност и и за укрепване единството на народите на Русия».

2003г. – международен фестивал в Гърция (Лефкадо), участие в Общоруския фестивал на националните култури на Русия (Санкт-Петербург);

2005 г. – 60 концерта във Франция;

2006 г. – гастроли в Белгия, Франция, Швейцария – участие в международни фестивали, солни концерти – общо 90;

2007г. – Италия, международен фолклорен фестивал; участие в XX Общоруски фестивал за национално изкуство «Оренбургский пуховый платок» и III фестивал на националните култури «Синегорье» (Челябинск)

2008г. – Сицилия и Чехия (Прага), международен фестивал за фолклор.

2010г. – САЩ, Канада, Испания. В рамките на турнето – участие в международен фестивал (САЩ), общо 100 концерта в три страни.

2011г. –  Чехия (Прага – «Пражки панаир – 2011» и XVI Международен фолклорен фестивал в Карлови Вари ).

2012г .– Шанхай, КНР (Форум на изкуствата).

2013г.  – САЩ (Ню-Йорк, фестивал «Руско наследие»).

2014г. – участие в културната програма на Зимните олимпийски игли «Сочи – 2014».

2016г. – Китай, XVII Шанхайски фестивал на изкуствата.