Държавната дума против възвръщането на Сталин

Фракцията на КПРФ в Думата внесе проект за постановление за преименуване на Волгоград в Сталинград, както и за преименуване на един от централните площади или улици на Москва в чест на Йосиф Сталин и издигане на паметник на генералисимуса. На заседанието си в сряда обаче мнозинството депутати гласува против проекта, съобщи ТАСС.

Мотивът на народните представители бе, че преименуването е изключително право на местната областна Дума, в Москва това е от компетенцията на местните власти.

Историята с преименуването на Волгоград води началото си от едно обръщение на ветеран от войната към президента Путин. През 2014 г. в свое изказване държавният глава не изключи възможността след референдума Волгоград да се нарича Сталинград, но това не стана. През 2013 г. депутатите от Волгоградската градска дума решиха названието „град-герой Сталинград” да се използва само в дните на тържествени мероприятия.

Първоначалното наименование на града от 1589 г. е Царицин, през 1925 г. е наречен Сталинград, поради факта, че по време на Гражданската война Сталин е ръководил отбраната на града срещу настъпващите части на атаман Пьотр Краснов. През 1961 г. след отричането на култа към личността, градът получава името си Волгоград.