Дървените шедьоври на Русия

Остров Кижи е обявен за музей на открито на руската дървена архитектура, образци на която могат да се видят из цяла Русия, но именно в Кижи се намират едни от най-известните и най-изкусно изработени дървени структури.
Кижи
Те  са на различна възраст (най-старите са от 14 век) и  една част от тях са били пренесени на острова, за да бъдат съхранени и да могат да бъдат достъпни за разглеждане.Остров Кижи се намира в област Карелия.Дълъг 7 км. и около 0,5 км. широк. Заобиколен е от още около 5 000 други острова, по- голямата част от които са много малки. До него може да се стигне от Петразаводск -столицата на областта От града до острова има ферибот по езерото Онега. До Петразаводск има нощен влак от Санкт Петербург. Пътуването отнема една нощ, като на сутринта влакът е на гарата в Петразаводск.Музей Кижи е създаден през 1966 г. и притежава колекция от 83 примера на руската дървената архитектура. Включен в списъка със световното богатство на Юнеско : Комплексът от автентичните постройки, известен като Погост Кижи, към който влизат известната църка с 22 кубета Преображение Господне, която е построена през 18 век; по-малката Покров Богородичен, известна още като Зимната църква и Шатровата камбанария. Една от най-забележителните дървени постройки в Кижи е църквата на Възкресението на Лазар(построена през 14 век). Тя е донесена от Муромски манастир и е най-старата дървена църква в Русия. Повече от 150 човека всяка година посещават Кижи, а досега общият брой на всички туристи е над 5 милиона. За да бъде опазено богатството на Кижи има въведени определени изисквания: пушенето на острова е строго забранено с изключение на някои места. Също така е  не може да се пренощува в Кижи. Любопитен факт е, че за изграждането на дървените конструкции не са използвани никакви пирони, а вместо това отделните дървени елементи са сглобени на принципа на жлеб и вдлъб. Използвана е борова дървесина, която е била внесена от околните райони, което за времето си(през 18 век) е било забележително транспортно постижение.
Кижи
Кижи
Кижи
Кижи
Кижи

Старинната дървена архитектура  е въплъщение на красотата и отражение на естествения ритъм на живота в Русия. Великолепните дървени комплекси на градските крепости с техните благословени църкви и камбанарии, селца с къщи и стопански постройки, колиби и хамбари са истинският лик на някогашна Русия. В миналото основните материали за градеж били дървесината и глината, тъй като ги имало в най-голямо изобилие.  Употребата на глинени тухли в строителството започва през 10 век, докато дървото се използвало от незапомнени времена. В Русия то се използвало за изграждането на постройки, който успешно съчетавали в себе си едновременно красота и функционалност. Векове наред за руските майстори основният инструмент била секирата. Трионът разкъсвал влакната на дървесината, излагайки я на вредното действие на водата и затова се използвал единствено при сглобяването на отделните елементи.Една от особеностите на старинните руски къщи била използването на един и същ модел на фасадата и на една съща техника на изграждане. За сметка на това обаче декоративните орнаменти били доста разнообразни, внасяйки артистизъм и индивидуалност във всяка една къща.

Обикновено руско село

Русия

Руско училище

Русия

Русия

Русия

Русия

Русия

Някъде в центъра на Москва

Русия

Русия