Дупница отбелязва 137 години от Освобождението

137 години от Освобождението на Дупница се навършват днес, съобщи dariknews.bg.

На 14 януари 1878 г. предвожданият от майор Орлински 4-ти Мариополски полк, който е в авангарда на руската армия, влиза в града по улицата, която днес носи неговото име. Там се намира и паметната плоча на майор Орлински, където днес бяха поднесени венци и цветя.

Дупница е била освободена от османските войски и по-голямата част от турското население, живеещо в града ни, вече се е изтеглило в посока Горна Джумая. Отбелязваме датата 14-ти януари, по нов стил, както е възприето да се честват датите от Руско-турската освободителна война и съответно, обявяването на трети март за национален празник на България, именно по новия стил. По стар стил, датата се отбелязва на 2- ри януари.

„Благодарен съм, че преди две години на 3 март в Дупница беше открит паметник на 79 опълченци от Дупнишко, това е единствения такъв паметник в Югозападна България. Да почетем паметта на тези, които защитиха България“, каза в словото си краеведа Иван Хаджийски.Венци и цветя бяха поднесени от общинското ръководство, партии и граждани както на плочата на майор Орлински, така и на плочата на опълченците от Дупница.

Той обяви, че в края на май се очаква да излезе „История на Дупница“.