До 2035 година Русия може да засили присъствието си в Арктика

До 2035 година Русия може да засили присъствието си в Арктика

Публикувано от:

До 2035 година Русия може да засили присъствието си в Арктика като увеличи ледоразбивачите в региона. Това пише в петък вестник “Известия”, позовавайки се на пресслужбата на Министерството на икономическото развитие, търговията и промишлеността на Русия, съобщи БГНЕС.
Необходимостта от съдове, които да работят по Северния морски път, се формира основно от руските петролни и газови компании. Строителството на корабите ще се извършва предимно от корабостроителните комплекси „Звезда”.
ТАСС съобщи по-рано, че на мястото на три руски атомни ледоразбивача, които би трябвало да излязат от експлоатация до 2020 година, в корабостроителница в Санкт Петербург се изгражда главния съд “Арктика” и два серийни ледоразбивача “Сибир” и “Урал” за 122 милиарда рубли (около 1,7 милиарда евро). Сега Русия има четири кораба от този тип. До края на годината трябва да завърши разработването на техническия проект на новия атомен ледоразбивач “Лидер”. Стойността на кораба се оценява на около 70 милиарда рубли.
Атомните ледоразбивачи работят по проектите за развитие на полезните изкопаеми, участват в доставките на материали за изкарване на студените зимни месеци, които се доставят в останалото време на годината, подпомагат транзитния трафик, участват във военни проекти.