Доц. Георги Кючуков: Министър Митов възпрепятства работата по националните приоритети на България

 

Доц. Георги Кючуков: Министър Митов трябва да престане да възпрепятства работата по националните приоритети на България. Министър Митов трябва да престане да възпрепятства работата по националните приоритети на България. Това заяви по време на брифинг в Народното събрание депутатът от ПГ на АБВ доц. Георги Кючуков. Думите му са по повод на поредното необмислено изказване на външния министър Даниел Митов пред западна медия.

„Странно впечатление прави изказването на министър Митов пред агенция Ройтерс, в което той казва, че България е категорично против отпадането на санкциите срещу Русия. Нещо повече, той дори заявява, че ние ще се противопоставим на предложение за смекчаване на санкциите. Т.е. ако някоя друга страна има смелостта или нахалството, според неговите виждания, да поиска смекчаване на санкциите, ние ще се противопоставим. В тази връзка от АБВ имаме няколко въпроса. Първият е, това интервю, тази позиция съгласувани ли са с правителството и премиера?
Предвид последните изявления на Борисов оставаме с впечатлението, че това изобщо не е така. И ако това не е така, в това правителство образно казано, знае ли лявата ръка какво прави дясната и изобщо има ли съгласуване по позицията на България между отделните официални лица, по отношение на областта на външната ни политика?“, заяви доц. Кючуков.

Той припомни, че в редица държави в ЕС вече се изразяват становища за ревизиране на режима на взаимни санкции, заради неговата нефункционалност и вредите, които носи. По думите му при подобни обстоятелства и особено ако подкрепя санкциите, страната ни няма как да реализира проекти като газовия хъб, който не може да функционира без доставки на руски газ.

Думите на доц. Кючуков подкрепи и секретарят по международните въпроси към АБВ Георги Димитров.
„С действията си министърът на външните работи подкопава този климат на взаимно доверие, който е абсолютно необходим, за да станат каквито и да било разговори и решения по въпроса. Поне докато премиерът Борисов се опитва да се договори с руското ръководство, министрите Митов и Ненчев биха могли да спрат с антируската си реторика“, заяви той.

Димитров посочи още, че с разговори, касаещи газовите доставки не може да бъде изчерпана темата за енергийната сигурност. „Газовите доставки са важна тема и това, че има известно отваряне на премиера Борисов, може да бъде приветствано. Трябва да се има предвид, че експертни разговори между българските институции и основният доставчик – Русия, защото така и не се дава отговор от къде ще дойде тази газ в газовия хъб, въобще не са водени“.

От АБВ припомниха, че партията ще настоява темата за енергийната сигурност да бъде сред основните приоритети на България по време на предстоящото й председателството на ЕС.

Източник: http://www.front.bg/