Руски газ за Европа през Украйна само до края на март

Руски газ за Европа през Украйна само до края на март

Публикувано от:

Според експертите, доставките на руски газ за Европа през Украйна са осигурени само до края на март, съобщи БНР. Несигурността се усилва и заради падащите цени на газа, които следват тези на петрола.

Според евродепутата Владимир Уручев газът за Евопа от Русия през Украйна е осигурен до края на следващия месец.

Дотолкова, доколкото си спомняме, това взаимно споразумение, в което ЕС участва със сериозни пари в плащането на руския газ за Украйна, което пък гарантира транспорта през Украйна за Европа. Но след март нещата са напълно отворени, няма никакви предложения, не се водят и никакви дискусии, което означава, че ние можем да попаднем в ситуация, когато Русия може да прекрати подаването на газ през Украйна въобще, обясни пред БНР Уручев.

Най-бързата и единствена за момента възможност е да остане транспортът от Русия през Украйна, стига да се намери приемливо решение за цените. Европейският съюз ще участва в тези преговори. Те ще са между Украйна и Русия, но без наше съдействие, едва ли ще се случи нещо, допълва Уручев.

Новите нива на петрола и газа също засилват несигурността, казва Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Сред спешните задачи на Европа е и създаването на енергиен съюз. Тук един от основните проблеми ще е постигането на съгласие между страните-членки за общо закупуване на газ – посочва председателят на Балканската и черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев.

Това би означавало в дългосрочен период спадане на цените за България, защото ще можем да ползваме по-ниските цени на по-големия пазар. Това, между другото, както е позитивно за газа, така е негативно за електроенергията – т.е. България там ще се озове в другата позиция, където вкарването в един такъв общ пазар ще означава повишаване на цените, каза от своя страна Руслан Стефанов.