Доставката на българско оръжие за джихадистите в Сирия се удвоява

03-1

Датският товарен кораб с българско оръжие на борда е влязъл на 23 май в Мраморно море. Снимка: marinetraffic.com.

Турските блогъри Юрюк Ишик и Алпер Белер, които са специализирани в проследяването на кораби, успяха да заснемат товарния кораб при преминаването му през Истанбул и публикуваха снимки в Twitter.

03-2

Hanne Danica се отправя към Джеда през Истанбул. Снимка: twitter.com

Вече няма никакво съмнение какво превозват датските кораби. По-рано те доставяха товари предимно в закрити контейнери и да се определи тяхното съдържание беше възможно чрез декларациите за класа товари, Hazard А, което предполага превоз на взривоопасна продукция, като например ракети Град. Освен това, Marianne Danica вече попадна в скандали с доставки на оръжие за Близкия изток. Например в Египет. И клиент беше същата американска компания Chemring. Сега тя е официален купувач на нестандартно за НАТО въоръжение, което, според американската правителствена програма, се доставя на съюзниците в Близкия изток, в това число Йемен и Сирия. В България Chemring е един от основните клиенти на Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ), които произвеждат от патрони за пистолети и автомати до ръчни противотанкови гранатомети и ракети Град. Боеприпаси, произведени във ВМЗ, многократно са засичани не само в ръцете на джихадисти от „умерената опозиция“, но и в сирийската Ал Кайда и Ислямска държава. За последния случай EaDaily писа наскоро тук.

05

Противотанковата граната за РПГ-7 на сайта на ВМЗ и в ръцете на джихадист от „Ислямска държава“ са идентични 

В случая с  Hanne Danica, на борда на кораба могат да се видят с невъоръжено око дори два бронетранспортьора. Това е първият случай, когато по маршрута Бургас-Джеда е фиксирана тежка бойна техника.

06

БТР на борда на товарен кораб, плаващ за Саудитска Арабия. Снимка: twitter.com

Както предлага блогърът Алпер Белер, един от БТР-ите е OT-64 Skot, който Чехия и Полша пуснаха още през 60-те години. В коментарите към съобщението потребители на Twitter пишат, че тази техника се доставя от Румъния. Въпреки това, не беше възможно да се открие БТР OT-64 на сайтовете на румънските производители. Другояче стоят нещата в Чехия. Този модел БТР в момента се произвежда от Tatra Defence Industrial ltd. 12-тонния 8-колесни бронетранспортьор развива максимална скорост при стрелба до 95 км/ч на сушата и до 9 км/ч – във вода. Той разполага с тежки картечници и в него, освен екипажа, могат да се съберат още 18 души в пълна екипировка.

06

На борда на товарния кораб се намира БТР OT-64, най-вероятно, чешко производство. Снимка: twitter.com

Втората единица тежка бойна техника на борда на Hanne Danica също е БТР, но без кула.

2017-05-26_073254

Вторият БТР на борда на датския товарен кораб. Снимка: twitter.com.

Сега Hanne Danica е посочила маршрута от Бургас до египетския Порт Саид. По него се движат и останалите кораби на датската компания H. Folmer & Co., когато транспортират оръжия за Саудитска Арабия. Крайната точка за доставка на товара се посочва едва след като влязат в Суецкия канал.

09

Датският товарен кораб се движи към египетския Порт Саид, който е само транзитна точка по пътя към Джеда. Снимка: marinetraffic.com.

За увеличените доставките на оръжие за сирийските джихадисти може да се съди и по увеличеното финансиране за американската правителствена програма, която предоставя на съюзниците на САЩ оръжие, което не е по стандартите на НАТО. Така, в края на януари т.г. американската компания Orbital ATK, която също е основен клиент на българския ВМЗ, обяви нова поръчка за 50 млн.долара. В същото време, както беше посочено на официалния сайт на компанията, през последната година тя е получила поръчки от правителството на САЩ, в рамките на държавната програма, за над 200 милиона долара.

На какво може да се дължи увеличената доставка на оръжие за „умерената опозиция“ Сирия? Вариантите са няколко. Военният експерт Юрий Лямин предполага, че усиленото въоръжаване на „умерената опозиция“ е заради предполагаемото настъпление на подкрепяните от САЩ и Саудитска Арабия военни групировки от южната част на Сирия през пустинята на североизток към градовете Абу Камал и Дейр ез-Зор. „Съдейки по последните събития, на изток и югоизток в Сирия, на фона на отслабването на Ислямска държава,  назрява битка за контрол върху пустинната граница с  Ирак между правителствените сили и въоръжените опозиционни бойци“, заявява експертът на EADaily.

По-рано ви съобщихме, че САЩ съсредоточават по южната граница на Сирия бронетехника, а американски инструктори започнаха обучение на една от фракциите на „Свободната сирийска армия“ (FSA) в югоизточната част на страната.

10

Американски военни обучават нови джихадисти как да използват противотанкови ракетни комплекси. Снимка: facebook.com

2017-05-26_074022

Сред бунтовниците ясно се различават американските инструктори. Снимка: facebook.com.

Както Юрий Лямин разказа тогава, връщането на контрола над пътищата в Ирак за Дамаск е една от най-важните стратегически цели в хода на собственото му настъпление срещу Ислямска държава, тъй като това ще позволи възстановяването на сухопътния маршрут за доставки от Иран и Ирак. „Сега трансферът на оръжия, боеприпаси и шиитски доброволци от Иран и Ирак е само по въздух и възстановяването на маршрута по суша ще разшири транспортните възможности. Освен това, в случай на възстановяване на контрола над пътищата, сирийското правителство ще може да получава по тях гориво и други необходими стоки. Като цяло, възстановяването на този контрол ще подобри положението на Дамаск, които САЩ не желаят „, обобщи Юрий Лямин.

12

Ситуацията в югоизточната част на Сирия, където се пресичат интересите на Дамаск и на САЩ и контролираните от тях бунтовници. Снимка: twitter.com.

Там в момента са разположени основните сили на американските военни и обучаваните от тях бунтовници. В социалните мрежи се появават достатъчно доказателства за това, че американците и групировката Мугхавейр Ал -Тавра вече водят активна борба срещу Ислямска държава на границата с Ирак и Йордания. Самите бунтовници публикуват снимки с американските военни, които участват в битката срещу екстремистите и патрулират в региона (на снимката – Американски военни водят битка с Ислямска държава в южна Сирия. Скрийншот от видео в twitter.com)

Превод: Memoia de futuro

Източник: EADaily