Дори и ембарго да падне, Русия вече е намерила алтернативни вносители

Със заглавие „Европейският съюз продължава незаконно да внася в Русия забранени продукти“ статия в изданието „Российская газета“ съобщава, че проблемите на търговията между ЕС и Русия ще продължат. Според медията дори да бъде отменено продоволственото ембарго – част от санкциите, които си размениха Русия и ЕС, достъп до рускиия пазар ще получат едва 20% от европейските производители, пише inews.bg

В момента на щандовете в руските магазини се продава риба от Малайзия, цитрусови плодове от Африка и чилийско сирене. Скоро към това меню ще се прибави и ирански хайвер, както и охладена риба от Оман и гръцки сирена.

Руските държавни експерти правят всичко възможно до гражданите да достигнат качествени продукти от някои държави членки на ЕС, които са готови да премахнат търговските ограничения. „Но ЕС се държи нецивилизовано, като изпраща забранени продукти чрез незаконни схеми в страните, които са съседни на Беларус“, коментира изданието.

„Но дори и при отмяна на ембаргото едва 1/5 от производителите в ЕС ще могат да внасят в Русия“, потвърди шефът на земеделската служба Сергей Данкверт.

Ако преди 90 унгарски компании са били вносителки, то след отмяната на забраната за внос, те ще бъдат едва 15. Преди 20 сертифицирани гръцки фирми са внасяли ягоди, кайсии, праскови, както и месо. Не е ясно обаче колко от тях ще могат да възстановят позициите си на руския пазар при положение, че пазарната ниша е била заета