Донецк отново под мощен обстрел, има жертви

Вчера Донецк отново бе подложен на мощен обстрел от страна на украинската армия, предаде РИА Новости.

По предварителни данни, двама души са загинали, а 15 са ранени. Обстрелян е центърът на града, това заяви в ефира на телевизионния канал „112 Украйна” първият заместник на главата на Градския съвет Константин Савинов.

По рано зам.-министърът на отбраната на Донецка народна република Фьодор Березин съобщи на РИА Новости, че Националната гвардия на Украйна води обстрел по многоетажни жилищни сгради в Донецк, но не назова числото на жертвите. По официални данни на градските власти, е започнала евакуацията  на мирното население в някои райони на града.

Същевременно на интензивен обстрел отново бяха подложени Горловка и някои квартали на Луганск.

Русия се обърна към Запада с призив да повлияе на „преминалите всякакви граници киевски власти”, които дават нареждания за обстрелване на мирно население в източна Украйна, се казва в съобщението на външното министерство на Русия. От руското ведомство увериха, че лицата, отговорни за артилерийския обстрел на болница в Горловка и смъртта на цивилни граждани,  няма да избягат от отговорност.

След като получиха поредната порция подкрепа от САЩ и ЕС, киевските власти започнаха масово настъпление на мирни градове в източна Украйна, смятат в руското външно министерство.

Същевременно,  няма глобални изменения в бойната обстановка след прехода на Киев към ожесточени военни действия с цел прекъсване на транспортни и други комуникации между Донецк и Луганск. Опълчението успя да избегне безпрепятствено заплахата за обкръжение на Северодонецк и Лисичанск, а също да отрази атаките в Дебалцево и да запази контрола над заетите позиции на границата с Русия.

Следва да се отбележи, че въпреки безпрецедентното използване на артилерия и авиация срещу Луганск и Донецк, да не говорим за опорните позиции на опълченците в околностите на тези градове, украинските сили така и не успяха да постигнат значителни успехи – опълчението на ЛНР и ДНР продължава да държи позициите си непокътнати, преминавайки в успешни контраатаки.

Щурмовата група на украинската армия не успя да вземе под контрол Лисичанск. Безрезултатен се оказа за Киев и щурмът на Дебалцево, както и опитите на украинската армия да превземе стратегическата Саур-Могила. Опълченците отбиха и атаката на Горловка, околностите на Луганск и Шахтьорск, а също и района на Мариновка.

Всички атаки на украинската армия по всички направления, са  отбити от опълченците.