Донбас. Размяна на пленници. Ужасите на плена (видео)

Донбас. Размяна на пленници. Ужасите на плена (видео)

Публикувано от:

Донбас. Поредната размяна на военнопленници между украинската армия и опълчението на Донбас. На кадрите се вижда как опълченците връщат пленените украински военни в добро здраве, нахранени и облечени с топли дрехи. Видът на върнатите от украинската страна пленени опълченци обаче е ужасяващ. Видимо е, че мъжете са били подлагани на системни мъчения, побой и глад. Някои от тях разказват през болка, други предпочитат да замълчат. Това не са първите кадри, вероятно и не последните в тази война.

При всяка размяна на военнопленици картината е една и също: чисти, топло облечени, нахранени украински военни и измъчени, мръсни, изгладнели опълченци, върнати от украинската страна. Не веднъж се е говорило, че украинската армия не спазва никакви международни правила за третиране на военнопленници, за разлика от опълченците, които не само ще нахранят и облекат, но и ще лекуват ранените украински войници, озовали се в плен на опълчението на ДНР и ЛНР.

Освободените опълченци разказват за украинския плен, като за най-страшния период в живота си и със сигурност е така. Тези хора са чакали денонощия, седмици, месеци да бъдат освободени и да останат живи, та от побои и мъчения много от пленените опълченци повече никога няма да се върнат при семействата си…

Един от пленените опълченци е върнат абсолютно бос, при това, че е зима и има сняг… Украинските военнопленници пък са нахранени, облечени и в добро здраве, което само доказва, че опълченците спазват всички международни права от конвенцията за третиране на военнопленници.

Друг освободен опълченец е в състояние, което не му позволява дори да говори. Едва когато започват да се разотиват, освободените опълченци си позволяват да поемат свободно въздух и започват да разказват за украинския плен. Един от тях разказва, че е оцелял благодарение на това, че се озовал в болницата при цивилни. „Например идва на посещение една жена при мъжа си, носи му термос, носи и на мен. Ето така оцелях“, разказва той…

Украинските военни освободиха и наскоро задържания руски журналист с украинско гражданство Андрей Захарченко./rustoday

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=ILnymC95evw[/embedyt]

[embedyt]http://www.youtube.com/watch?v=rn8IlSpMT4c[/embedyt]