Донбас няма да се превърне във „втория Крим“

Донбас няма да се превърне във „втория Крим“ поради значимостта му за Украйна. Това заяви в ексклузивно интервю за „Аргументи и факти“ лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Александър Захарченко.

Според политика Украйна никога не е смятала Крим за територия, за която си струва да се бори. „На първо място Крим не бе сред регионите, от които Украйна получаваше пари. На второ място разположението на самия полуостров е удобно, за да се каже не на Украйна, поясни Захарченко, като отбеляза, че Донбас винаги е имал различно място в икономиката на страната.

„Тук има въглища, метали, пристанище в Мариупол – това е енергийната сигурност на държавата. Донецката област винаги е била една от малкото области-донори. Освен това за половин година разрушихме мита, че въглищният отрасъл е губещ – имаме някаква печалба“, отбелязва главата на самопровъзгласилата се република.

Според Захарченко на възможността ДНР да стане самодостатъчна са попречили бойните действия. „70% от земеделските земи бяха минирани. Плюс това все още изпитваме сериозен недостиг на техника. За съжаление по време на бойните действия много хора напуснаха територията, а това е работна ръка – това са висококвалифицирани специалисти в определени отрасли – изпитваме голям глад за кадри“, пояснява Захарченко, като допълва, че възстановяването на републиката ще отнеме известно време.

Лидерът на ДНР е убеден, че републиката не заплашва съдбата на Приднестровието. Причината се крие в общата граница с Русия, която позволява да се работи с приятелска държава, докато Приднестровието е „затворено пространство, парченце от руския свят, което се оказа в блокада“.

Захарченко се зарича да не допусне Донбас да попадне „под тези европейски ценности, които пропагандира Украйна“.

„Не за това проливахме кръв – не за това загинаха нашите деца, не за това страда нашият народ“, заключи лидерът на ДНР.

Източник: Руски Дневник.