Доналд Тръмп с историческа реч в Охайо за обрат и нова ера във външната политика на САЩ

Доналд Тръмп с историческа реч в Охайо за обрат и нова ера във външната политика на САЩ

Публикувано от:

Новото правителство на САЩ ще се стреми в отношенията си с другите държави към общи интереси, където това е възможно, и към “нова ера на мир, разбирателство и добра воля”. Това заяви избраният за 45-и президент на САЩ Доналд Тръмп на среща с привърженици в Синсинати, щата Охайо.

Тук той очерта някои насоки на политиката, която ще води, след като встъпи в длъжност и обеща, че САЩ ще престанат да се стремят към смяна на чуждестранни режими, предадоха ТАСС и БТА

“Най-после ще водим нова външна политика, която взема предвид миналите грешки – заяви републиканецът. – Ще престанем да се стремим към сваляне на режими и правителства. Целта ни е стабилността, а не хаосът.”

В предизборната си кампания той неведнъж шокира крилото на “ястребите” в Републиканската партия с твърдения, че свалянето от власт на Саддам Хюсеин в Ирак, както и на Кадафи в Либия са били грешки, довели до сегашната бедствена ситуация в Близкия Изток.

В момента обаче думите му контрастират преди всичко с линията на Вашингтон, който официално подкрепя, въоръжава и обучава бунтовници против режима на Башар Асад в Сирия.

В Синсинати Тръмп освен това заяви: “Ще сключим партньорски отношения с всяка нация, която е готова да се присъедини към нас в усилията за нанасяне поражение на “Ислямска държава” и радикалния ислямски тероризъм. Ние ще унищожим ИД.”

В кампанията си той беше казвал, че няма нищо лошо в това да се сътрудничи с Русия в борбата против тероризма.