Доналд Тръмп: Светът щеше да е по-добър ако Хюсеин и Кадафи бяха все още на власт

Светът щеше да е по-добър ако бившите диктатори Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи бяха все още на власт, смята кандидат-президентът на САЩ Доналд Тръмп. „Без никакво съмнение“, така отговори американският милиардер на въпрос, зададен от CNN.

Саддам Хюсеин бе свален от власт през 2003 г., а Муамар Кадафи през 2011 г. „Погледнете Либия. Погледнете Ирак. Преди нямаше терористи в Ирак. Той /Саддам Хюсеин/ веднага ги убиваше. Сега Ирак се превърна в прекрасен университет по тероризъм“, продължи тезата си Тръмп. „Честно, вече няма Ирак, няма Либия. Разпаднаха се. Няма никакъв контрол. Никой не знае какво се случва там“, продължи разсъжденията си той.

Според кандидат – президента от Републиканската партия САЩ в момента се сблъскват със „средновековие“, с насилия и бруталности в Близкия изток, такива каквито не се помнят от „хиляда години“. „Хората се обезглавяват, давят ги в клетки. За това искам да увелича армията ни. Днес имаме много повече нужда от нея отколкото в миналото“. Според него „доктрината Тръмп е проста: повече сила“. „Либия е катастрофа. Ирак е катастрофа. Сирия е катастрофа. Близкият изток се взриви при Хилъри Клинтън и Обама“, разкритикува той директно външната политика на администрацията на Обама и на кандидат – президента от Демократическата партия Хилъри Клинтън, която бе Държавен секретар в първи мандата на Обама през 2009 – 2013 г.

По отношение на Ирак магнатът на недвижими имоти смята, че САЩ никога не е трябвало да се оттеглят „без петрола“. „Вече знаем кой има петрола и Китай го купува. Нямат и десет цента, но са най-големите им клиенти“, твърди Тръмп . „Петролът отива към „Ислямска Държава“ /ИД/, отива и към Иран и в крайна сметка Иран ще получи най-голямото парче. Но и ИД ще има много. Имат много пари, защото имат много петрол и защото ние сме глупави“, каза още Доналд Тръмп.

Източник: БГНЕС.