Доналд Тръмп: Ако Германия не спаси Гърция, Путин ще помогне

Няма смисъл САЩ да се намесват в гръцката финансова криза, заяви милиардерът и кандидат за поста президент на Съединените щати Доналд Тръмп в интервю за телевизионния канал Fox Business.

„Аз не бих се намесвал и не бих предприемал прекалено активно участие. (…) Бих оставил Германия да се справи с това. Ние си имаме достатъчно проблеми“, заяви Тръмп в отговор на въпрос на водещия какво следва да предприеме САЩ по отношение на ситуацията в Гърция.

Според милиардера САЩ не бива да забравят, че „цялата ситуация с еврото“ бе създадена с цел да се конкурират Щатите.

„Германия ще се погрижи за това. Честно казано Владимир Путин вероятно ще се включи и ще спаси положението, ако на Германия не ѝ се получи. Затова смятам, че Гърция ще се окаже в по-добра форма, отколкото хората очакват“, отбеляза кандидат-президентът и добави, че САЩ не могат да се намесят във всеки проблем.

Размерът на държавния дълг на Гърция

По данни на министерството на финансите на Гърция общата сума на държавния дълг към 1 април 2015 г. е възлизал на 312,7 млрд. евро. Голяма част от дълга, 184 млрд. евро, принадлежат на Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) – 131 млрд. евро, и на правителствата на страните от еврозоната, сред които Германия, Франция, Естония, Словакия. Освен това Гърция дължи 27 млрд. евро на Европейската централна банка (ЕЦБ) и 21 млрд. евро на Международния валутен фонд (МВФ).