Доларът и еврото паднаха рекордно спрямо рублата

Икономисти прогнозират, че през 2018 г. 1 рубла ще е равна на 40 долара, ако барел нефт стигне 100 долара

В първите минути на работата на Московската борса на 15 април доларът падна с 42 копейки и достигна най-ниските си нива от началото на годината в Русия от 50,48 рубли. Еврото също падна с 42 копейки и достигна курс 53,75 рубли.

Отслабването на основните валути спрямо рублата става на фона на повишаването на цената на нефта. На лондонската борса марката Brent поскъпна с повече от процент и половина и достигна ниво от 59,36 долара за барел, съобщи ТАСС.

В края на миналата седмица рублата за пръв път от доста време започна да поевтинява спрямо долара и еврото, но на 13 април основните валути отново рязко паднаха.

На 9 април първият зам.-председател на комитета по промишлеността към Държавната Дума Владимир Гутеньов обяви, че прекомерното стабилизиране на рублата ще удари по конкурентноспособността на руските компании износители.

Според предварителните изчисления на Министерството на икономическото развитие през 1918 г. рублата ще струва 40 долара, ако цената на нефта скочи до 100 долара за барел, а санкциите срещу Русия постепенно отпаднат.