Докъде може да долети ракетата „Оникс”?

Американското военно командване е обезпокоено от стремежа на Русия да увеличи далечината на поражение на крилатите си ракети с въздушно и морско базиране, които могат да бъдат заплаха за сигурността на САЩ.

За това говори адмирал Уилям Кортни, шеф на Северното командване на въоръжените сили на САЩ и командващ Обединеното командване на аерокосмическата отбрана на Северна Америка (NORAD), на съвещание в Конгреса.
В изказването си той спомена, че Русия следва целта си и разполага на тежки бомбардировачи, подводници и кораби крилати ракети с голяма далечина на действие, които са снабдени с неядрени бойни глави и могат да бъдат изстрелвани извън зоната на досегаемост на средствата за поражение на ПРО.

Според американския военачалник това може да разшири възможностите на Кремъл в областта на гъвкавото сдържане на САЩ, без да се използва ядрено оръжие. Ако тази тенденция продължи, смята адмиралът, NORAD ще се сблъска с проблеми по защитата на Северна Америка срещу заплахата от руските крилати ракети.
Кортни има защо да се безпокои.

Това са и полетите на руски бомбардировачи близо до териториалните води на САЩ и зареждането на нови подводници с носители на крилати ракети. В навечерието на Деня на моряка в Северодвинск е заложен петият корпус на най-новата субмарина 885 по проекта „Ясен“.

Тя е въоръжена с 24 далекобойни крилати ракети 3М-55 „Оникс“, или 3М-14Э «Club». Тези ракети могат да поразяват не само морски цели като самолетоносачи, транспортни или единични кораби, но и да нанасят удари по обекти дълбоко в територията на противника.

Към 2020 г. се очаква Русия да извърши модернизация на десет „стари“ атомни подводници от проектите 971 и 949, които ще бъдат снабдени със съвършено нови системи за обезпечение и въоръжение.

Модернизацията ще засегне монтирането на корабите на новите ракетни комплекси от типа «Оникс» и «Club». За тях е разработена универсална пускова установка, в която влизат три ракети. Така в резултат от модернизацията корабът може да носи вече 72 съвременни ракети.

Ракетата „Оникс“ сама разпределя и класифицира по важност целта, избира тактиката за атака и плана за провеждането й. В автономната й система за управление са заложени данни не само за противодействие на средствата за радиоелектронна борба на противника, но и методи за отклоняване от огъня на ПВО.

По някои данни на базата на „Оникс“ ще се създаде хиперзвуковата ударна система „Циркон“.

В комплекса „Клуб“ влиза цяло семейство крилати ракети с индекса ЭМ. Тези ракети могат да се изстрелват от подводници, снабдени със стандартните 533-мм торпедни установки.

Източник: Издателство „Распер“