Доклад на ООН: украински военни продължават да нарушават хуманитарното право

Военни формирования, които се намират под контрола на Въоръжените сили на Украйна продължават да нарушават принципите на международното хуманитарно право. Това се казва в доклада на мониторинговата мисия на ООН по правата на човека в Украйна, предаде РИА Новости.

В документа основно се споменават показания на свидетели, които са били арестувани и държани в затвора от представителите на официалните власти в Киев или въоръжени батальони под контрола на украинската армия. Хората са разказали за лошо отношение към задържаните, за побои, отказване от медицинска помощ и храна.

Според данните на доклада, от средата на април до 25 август по подозрение в съучастие с опълченците се били задържани около 1 000 души. Към момента на приключване на отчетния период са били задържани още 52 души.

Голяма тревога събуждат у представителите на мисията съобщенията за изчезване на хора, убийства, изнудване и произволни задържания, които продължават да осъществяват батальоните „Айдар”, „Днепр-1“, „Киев-1“ и „Киев-2“.