Докато търсят руските танкове в Донецк, те стигнаха до Вашингтон

Сензационно! Американските чиновници най-накрая успяха да открият доказателство за това, че в Украйна има руски войски. Посланикът на САЩ в Киев Джефри Пайет публикува в Twitter две снимки – от Москва и от Донецк. Общото между двете фотографии е това, че на тях има танкове с Георгиевски ленти. Американският посланик е убеден, че изобразеното и на двете тежки машини е символика на руската армия. А това означава, че присъствието на руски войски в Украйна може да се смята за вече доказано, пише Маша Иванова от РИА Новости.

Можем да се досетим, че Джефри Пайет дори не е разбрал, че е доказал само едно: американските чиновници не знаят абсолютно нищо за руските въоръжени сили – нито за тяхната символика, нито за Великата Отечествена война.

Впрочем, активисти от руското национално училище за киноизкуство „Сеть“ решиха да поправят това. Докато търсят руски танкове в Донецк, те стигнаха до Вашингтон. Видеото, на което кадри от парада са проектирани върху сградата на Белия дом, само за едно денонощие набра над един милион гледания. Получи се така, че парадът отиде при Обама, който отказа да отиде в Москва на 9 май. Сега от Белия дом твърдят, че се провежда „целесъобразно разследване“. Може пък така най-сетне да си изяснят какво представлява черно-оранжевата лента и струва ли си да се страхуват толкова от нея.

Страшно е дори да си помислим какъв удар върху разбитата западна психика може да се окаже Парадът на Победата. Сигурно още дълго време в интернет ще се появяват снимки на танкове, участващи в парада, под които ще звучат гръмки измислени заглавия от рода на: „Руснаците се готвят за война“, „Путин даде заповед за нападение“ и други страшни „съчинения“. Те си мислят навярно, че само един вид руска военна техника е достатъчен, за да предизвика свещен ужас у западните читатели.

В същото време някои не се изплашиха. Гражданите на западните страни, които са запознати с ужаса на фашизма и с героизма на съветските войници, присъстваха на Парада на Победата в Москва. Това бяха ветерани от Великобритания, Франция, Израел и дори САЩ. Не са останали много от тях. Но това именно са хората, които са достоен пример и не се поддават на безсмислената истерия.