Докато паметта на хората е жива, всички опити да се изопачи историческата истина за Руско-турската война са обречени на провал – Анатолий Макаров

– Посланик Макаров, преди три години, при първото Ви посещение в Стара Загора, Вие пръв съобщихте, че след като България загуби безвъзвратно проекта „Южен поток“, има вероятност вторият ръкав на „Турски поток“ да премине през българска територия. Тогава Вие обещахте и пълно съдействие на българските институции това да се случи. Към днешна дата имаме изключително противоречива информация, сравнима с Брекзит. Затова първият ми въпрос към Вас е: Каква е последната информация за преминаването на втората тръба на „Турски поток“ през територията на България?

– Както виждате, аз не ви заблудих. Българското правителство предприема необходимите стъпки, за да гарантира, че продължаването на „Турския поток“ ще бъде през българска територия и цялата информация за действия в тази посока е напълно отворена. Наскоро бе съобщено за подписването на споразумения за резервиране на капацитета на бъдещия газопровод, както и за търг за избор на компания-изпълнител, която ще се ангажира с изграждането на необходимата газопреносна инфраструктура. От моя страна мога само да добавя, че Русия е заинтересована, както заяви премиерът Дмитрий Медведев по време на посещението си в София, в „Балканския поток“.

Посолството, на свой ред, ще продължи да оказва необходимото съдействие при изпълнението на съвместни проекти, включително енергийни.

– Досега руската страна получила ли е гаранции от Европейската комисия за втората тръба на „Турски поток“ през България?

– За съжаление, засега още не сме чули за това. Струва ми се обаче, че ръководството на вашата страна е напълно наясно с ползите от проекта и загубите, в случай че не се случи. Затова съм уверен, че ще бъдат предприети всички възможни стъпки, за да се получат гаранции за изграждането на газопровода.

– Проектът АЕЦ „Белене“ и преминаването на втората тръба на „Турски поток“ през България свързани ли са по някакъв начин?

– Това твърдение е напълно погрешно. АЕЦ „Белене“ и новият тръбопровод през територията на България от турската граница до границата със Сърбия са отделни проекти. Всеки от тях играе важна роля за енергийната сигурност на България, но те не са свързани по никакъв начин. Може би само с това, че те са в състояние да превърнат страната ви в лидер на регионалния енергиен пазар.

– Ако „Газпром“ на 1 януари 2020 г. спре доставките на газ през Украйна, а дотогава втората тръба на „Турски поток“ не бъде изградена, какво ще се случи с България?

– Знаете ли, аз не обичам такива безделни мисли в стил „и какво, ако“. Няма смисъл да се седи и да се гадае какво ще се случи. Просто трябва да работим, за да гарантираме, че енергийното бъдеще на страната е надеждно, а решението на този проблем е в ръцете на българското правителство.

– През последните 2 – 3 години русофобията буквално „избуя“ у нас, а в навечерието на 3 март тази година отделни политици и анализатори се опитаха да направят „нов прочит“ на Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878-а. Обижда ли Ви това и подобна интерпретация на историческите факти ще окаже ли негативно влияние върху двустранното сътрудничество между Русия и България?

– По мое мнение въобще не е ефективно да се концентрираме върху взаимни обиди и претенции. И като цяло измислената природа на тези нови „прочити“ е очевидна за всеки трезвомислещ човек. Вие по-добре от мен знаете колко паметници на руските войници-освободители са на територията на вашата страна, с какво уважение се отнасят към тях обикновените български граждани, които всяка година на 3 март отрупват тези паметници с цветя. Затова ми се струва, че докато паметта на хората е жива, всички опити да се изопачи историческата истина за Руско-турската война от 1877 – 1878 г. са обречени на провал.

– Развитието на туризма е един от основните акценти в сътрудничеството между нашите страни. Очаква ли се увеличение на туристическия поток от Русия към България тази година?

– Развитието на туристическия обмен между нашите страни е много активно, въпреки че през 2018 г. се наблюдава лек спад на броя на руските туристи в България – около 8%. Считам, че сега трудностите се дължат на сравнително строг визов режим, който не може да бъде облекчен без принципно решение на българската страна и двустранни консултации по тази тема. Друг ключов фактор може да бъде увеличаването на броя на хотелите, работещи по система all inclusive. И, разбира се, популяризирането на историческия, балнеологичен, планински туризъм може да даде резултати. Всички тези въпроси ще бъдат обсъдени на Международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново на 18 – 20 април. Ще има и руско-българска кръгла маса с участието на Търговско-промишлената палата на Русия, Асоциацията на руските региони, нашата Асоциация на туроператорите.

Между другото миналата година повече от 50 хиляди българи са посетили нашата страна. Да се надяваме, че през 2019 г. тази цифра само ще расте. Елате в Русия, ние винаги се радваме на гости!

– В Стара Загора се създава Индустриална зона „Загорe“, чиито терени заедно с напълно изградената инфраструктура ще бъдат отдадени на инвеститорите. Възможно ли е представители на руския бизнес да бъдат сред инвеститорите в тази Индустриална зона?

– Посолството не е получавало информация за тази Индустриална зона. Но като цяло идеята изглежда обещаваща. Ако местните власти ни изпратят такава покана, заедно с нашето Търговско представителство ние сме готови да я доведем до руски бизнес субекти, за които работата в Стара Загора може да представлява интерес.

– На 3 април вечерта Вие гледахте балета „Лешникотрошачката“ в Държавна опера – Стара Загора. За изкуството няма граници или санкции. Какво ново предстои в контекста на културното сътрудничество на Русия с България и в частност със Стара Загора?

– Културният дневен ред в сътрудничеството между Русия и България е много богат. Наскоро в няколко български града с успех бяха представени спектаклите на Болшой московски цирк, на 18 април предстои концерт на Г. Лепс в София, а от 18 до 22 юни в пет града на България (София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново) ще се състоят концерти на Кубанския казашки хор. Билетите за тях свършиха много бързо, но за Кубанския казашки хор мисля, че все още има.

Що се отнася до Стара Загора, представянето на балета „Лешникотрошачката“, режисиран от руския хореограф Константин Уралски, аз смятам за много важно събитие. Вашият оперен театър заслужено се счита за един от най-добрите в България, тук работят изключителни професионалисти. Аз съм дълбоко благодарен за поканата да присъствам на премиерата на това представление и съм сигурен, че подобни съвместни проекти служат за укрепване на традиционното приятелство между нашите страни.

Въпросите зададе:
Йовка НИКОЛОВА

Източник: http://starozagorskinovini.com/stznews/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BB/