Докато ЕС се намъдрува

Докато ЕС се намъдрува

Публикувано от:

Земя, която не може да се заграби с оръжие, се превзема чрез демография. Така, като замениха последната дума с известен циничен жест, албанците получиха надмощие в Косово и го отделиха от Сърбия, тази философия прилагат вече в Македония. По подобни причини и България ще се затрие след около 35 години, казва Световната банка. Ислямът също се гласи да отслаби и да завладее Европа с терор и нашествие на мигранти. Улеснен от глупостта и разединението на тези, които в момента я управляват.

Бежанската вълна започна да се надига след Арабската пролет през 2011 г. И касапницата в Париж не е нито първият, нито ще е последният удар на ислямските терористи. Но европейските лидери още си заравят главата в пясъка с някаква тъпа надежда, че опасността ще премине от само себе си. Даже нещо повече. Меркел сътвори гигантския гаф с политиката на “отворените врати”, която докара тук огромни агресивни тълпи от Близкия изток и Африка, но още ни баламосва с приказки за “горките бежанци”. Ами да си ги държи! Вместо да настоява Европа да си подели отговорността за тяхното обгрижване.

Главите на ЕС все мътят някакви “общи адекватни мерки” за справяне с кризата, но положението се влошава. Шефът на ЕК Юнкер тия дни се оплака, че ако планът му бежанците да се разселват по квоти в държавите се движи със сегашните темпове, щял да приключи чак към 2101 г. И добре, че е така, щото тоя план не решава, а задълбочава проблемите. Според него най-бедните държави ще операт пешкира от масовата миграция. Със същата цел бяха измислени и “горещите точки” срещу заплащане, каквито се полакоми да поиска на наша земя и Борисов.

По-умните усетиха, че зад призивите за солидарност “старците” в ЕС се опитват да ги прилъжат и отказаха да участват в квотното разиграване. И се роди следваща “мъдра” идея – Балканите да станат санитарна зона, където да се приемат и проучват влизащите в Европа мигранти. Това обаче рязко ще промени етническия “фасон” на региона, където мюсюлманското население и сега не е малко. Мнозина се чудят, че бежанците са предимно млади хора. Отговорът е прост. В ислямския свят задачата на жените е да раждат, докато могат. В Сирия например средният прираст на населението е 3,5 на сто, като повече от половината е на възраст под 25 години. А защо повечето от пришълците са мъже, помислете сами.

Мислех, че кървавата баня в Париж ще подейства върху европейските лидери отрезвяващо и ще ги обедини за адекватен отпор на злото. Не стана. Имаше много патетика и заклинания, които звучаха комично. Оланд обяви война на “Ислямска държава” и театрално се закани Франция да изкорени тероризма. Нещо, което изобщо не й е по силите. Отгоре на всичко тя скоро подписа сделка за милиарди със Саудитска Арабия, за която се знае, че подкрепя и въоръжава джихадистите. Е, такива са парадоксите на “демокрацията”.

Няма да сменяме политиката за бежанците, глупаво се заинати Юнкер. Германският министър на отбраната Урсула Лайен “компетентно” допълни, че джихадистите не си пращат хората по рисковия път на мигрантите. Но разследването на атентата доказа, че поне един от терористите е влязъл като бежанец през гръцкия о. Лерос. Ама едва ли е само той. И докато Меркел твърдеше, че няма връзка между атентатите в Париж и “нещастните бежанци”, над 10 000 души на антиислямска демонстрация в Дрезден й поискаха оставката. А политиката й на отстъпки към Турция предизвиква гнева на съюзниците от ХСС.

Междувременно Полша отхвърли квотата си за нови бежанци. Тя обяви, че настанените досега ще бъдат върнати със самолети в родните им страни. Словакия също отказва мигранти. Знаем за крутите мерки на Унгария. Та се питам дали младите демокрации няма да измъкнат Европа от блатото на фалшивото благодушие. Даже някои от нашите вечно послушни управници леко обърнаха “палачинката”. На европейската среща в Малта Бойко Борисов бодряшки обеща работа за пришълците, за да “участват в развитието на българската икономика”. Но два дни по-късно, след терора в Париж, смотолеви, че се надявал на една нова политика в Европа. Не знам обаче дали е наясно, че оня, дето му праща писма с нарисувани сърчица, е на друго мнение. Външният министър Даниел Митов направи пълен лупинг в понеделник в Брюксел. Той нарече абсурдно квотното разпределение и заяви, че България няма да приема повече бежанци, дори ЕС да го поиска. Доскоро твърдеше обратното, та не се знае дали утре отново няма да се изметне. Само Плевнелиев остана извън събитията и продължи да скача против Русия като пинчер срещу булдог.

Веднъж вече писах, че ще дойде време Европа да почука за помощ на вратата на Москва. Времето е дошло. Не се ли “намъдруват” европейските лидери, лудите ще спретнат поредна касапница като тази в Париж.

Автор: Боряна Костова, в. “Дума”