Доказателствата на един италианец от Донбас

Както скоро съобщи организация Human Rights Watch, украинската армия е използвала касетни бомби при обстрела на жилищни райони на Донецк, като са нарушили по този начин международните правила за водене на война. Западните медии не дават информация за това.

Затова е толкова важно да видим със собствените си очи какво се случва в действителност. Ето доказателствата на един очевидец за събитията в Украйна – на антрополога Елизео Бертолази, който скоро се върна вкъщи в Италия от пътуването си в Донбас.

КОРЕСПОНДЕНТ: Ти беше в Украйна и всичко си видял с очите си, можеш ли да разкажеш за това?

Елизео Бертолази: Там видях гражданска война. Война с бомбардировки, сблъсъци между войници, постоянни обстрели помежду си. Това е истинска война.

КОРЕСПОНДЕНТ: Уточни, кой в кого и къде стреля?

Елизео Бертолази: Хората, с които разговарях, ми показваха бомбардирани домове от западна посока, където са позициите на украинската армия. Бомбите са дошли оттам, посоката на ударите е била очевидна. Хората ме помолиха да обърна на това специално внимание, за да се разбере истинското положение на нещата. Нали съществува мит, че „сепаратистите” бомбардират сами себе си, за да прехвърлят после вината върху правителството в Киев. Но точно такова нещо няма.

КОРЕСПОНДЕНТ: Кой воюва?

Елизео Бертолази: От една страна, това е украинската армия, а от друга – силите за самоотбрана, опълченците, повечето от които, както ми разказаха, по-рано са били миньори. Но са взели в ръцете си оръжие и са тръгнали да защитават това, което смятат за своя Родина, идентичност. Сред тях има хора на най-различна възраст, от двайсет до шестдесет години, и не само от Донбас, но и от други райони на Украйна. разговарях с някои момчета от Киев, които са дошли тук, за да разберат на място какво в действителност става в Донбас. И са останали да воюват на страната на опълченците.

КОРЕСПОНДЕНТ: Виждал ли си там руски войски?

Елизео Бертолази: Руски военни, тоест военни на руската армия – не говоря в случая за доброволци – не съм виждал никъде, на нито една позиция на опълченците, на които съм бил. Искам специално да подчертая това. Ива доброволци от различни райони на Русия, но това е техен личен избор.

КОРЕСПОНДЕНТ: Как реагираха опълченците и жителите, когато срещаха теб, италианеца, пристигнал, за да види с очите си трагичните събития в Донбас?

Елизео Бертолази: Опълченците се стремяха да ме защитават по всякакъв начин, понякога дори рискувайки живота си. Искаха да ми дадат интервю, за да разкажат историите си. Срещнах там и много жени, тръгнали да воюват. Много от доброволците са оставили вкъщи бележка, че са заминали не в Донбас, а командировка в Москва, за да не притесняват близките си.

КОРЕСПОНДЕНТ: Какво те накара да заминеш за тези опасни места?

Елизео Бертолази: Сега на Запад много малко се говори за тези събития. Искам да видя със собствените си очи какво се случва в действителност. Искам да разбера истината. Искам войната в Украйна да свърши, колкото се може по-бързо. Войната е разрушение. Това е една безкрайна задънена улица, това е история на огромни страдания. Но в обозримо бъдеще тази война едва ли ще свърши.

/Гласът на Русия/