ДНР учреди собствена гранична служба

Самопровъзгласената Донецка народна република (ДНР) учреди собствена гранична служба, като в нея ще служат 1500 души, съобщи РИА Новости, позовавайки се на заявлението на премиера на ДНР Александър Захарченко на брифинга в Новоазовск.

Захарченко характеризира условията за пресичане на границата от граждани, като «най-демократични». За тази цел ще бъде необходим само личен паспорт.

«Ние назначаваме новия министър на правосъдието, който  ще издава паспорти, както вече издаваме свидетелства за раждане и за брак», добави Захарченко.

Той поясни, че границите на ДНР са старите граници на Донецка област. «Ние смятаме, че границите на ДНР са в границите на Донецка област и това е нашата земя», заяви Захарченко.

Също така, коментирайки влизането в сила на закона за специален статут на Донбас, премиерът заяви, че фактически властите на Украйна са признали независимостта на провъзгласената република.

«Те фактически признаха, че тази територия (Донецка област) не е под техен контрол. По този начин те признаха нашата независимост», каза премиерът на ДНР.