ДНР: Украинските военни в Донбас дълго време не са знаели за примирието

Украинските военни, намиращи се на линията на съприкосновение не са знаели за режима за прекратяване на огъня и едва на 1 септември им е било съобщено за сключените през февруари споразумения в Минск, заяви пред журналисти зам.-командващият щаба на опълчението на ДНР Едуард Басурин, цитиран от РИА Новости.

„От получените чрез прехващане на радиочестотите данни бе установено, че командирите на украинските военни не са знаели за режима за прекратяване на огъня, обявен в сила от 21 февруари, и чак на 1 септември им е било съобщено за Минските споразумения. В момента украинското ръководство полага плахи усилия за изпълняване на режима за прекратяване на огъня“, каза той.

„Така, в периода от 7 до 19 септември ВСУ (Въоръжените сили на Украйна) са произвели 57 обстрела срещу населените места в ДНР, а от 20 до 27 септември са регистрирани 22 обстрела“, продължи Басурин.

Той добави, че разузнаването на ДНР продължава да засича техника на украинските военни в близост до линията на съприкосновение.

„В северния край на гр. Димитров – на 42 км от линията на разграничаване – е открито местонахождението на взвод от 22 оръдия „Мста-Б“. В района на Красная Поляна, намираща се на 56 км от линията на разграничаване, е открито съсредоточаване на БМ-21 „Град“, уточни Басурин.