ДНР: След Деня на независимостта Киев може да атакува Донбас

Заместник-командващият корпуса на министерството на отбраната на Донецката народна република (ДНР) Едуард Басурин разказа пред журналисти, че украинските военни готвят да разпалят война в Донбас след Деня на независимостта на Украйна (24 август).

Украинските военни са престанали да използват тъмната част от денонощието за маскировка на прехвърлянето на силите към линията на разграничаване и са преминали на денонощен режим на прехвърлянето, съобщи Басурин.

„Обстановката в Донецката народна република остава напрегната. Украинските военни продължават да се подготвят за агресия. Ударната групировка се намира в изходните райони за настъпление. Отбелязват се отделни приготовления на ВСУ през деня, в частност, превозвани за осигуряването на войските на материални средства“, каза той.

Заместник-командващият отбеляза, че разузнаването на армията на ДНР „разкрива нови доказателства за съсредоточаването на оръжие и личен състав, потвърждаващи готовността на киевския режим за начало на военни действия“.

По думите му, въоръжените сили на Украйна могат да започнат настъплението на територията на Донецката народна република след провеждането на планираната от Киев провокация с голям брой жертви сред мирното население.

Днес в Донецк, когато Киев отбелязва Деня на независимостта, няколко хиляди жители на града организираха флашмоб, като развяха знамената на обществената организация „Млада Република“, ДНР, както и плакати с надпис „Порошенко е убиец“ .

Само през последната седмица в резултат на обстрела на украинската армия в Донецк и редица, намиращи се в близост до него населени места, са загинали 23 души, сред които четири жени и 19 мъже.

Това съобщиха днес от управлението на Упълномощения по правата на човека в ДНР.

„От 15 до 21 август в резултат на военните действия в региона са загинали 23 души, сред които четири жени и 19 мъже.

В болница са настанени 32 души, сред които 24 мъже и осем жени“, заявиха още от управлението на омбудсмана.